Waarom komt de naam 'Blauw Bloed' vandaan?
Al twintig jaar maken we met veel plezier het programma Blauw Bloed, maar waar komt de term eigenlijk vandaan? We nemen een duik in het verleden.
Over de herkomst van de uitdrukking 'blauw bloed' doen verschillende lezingen de ronde, die elkaar enigszins overlappen. Wat in al die verklaringen terugkomt is de relatie tussen de kleur blauw en rijkdom.
Lees verder onder de foto.
Blauwe kleurstof
Eeuwenlang is het dragen van blauwe kleding alleen voorbehouden aan de rijken. Dat komt door de exclusieve kleurstof die nodig was om kleding een blauwe kleur te geven. Die wordt gewonnen uit de wede-plant. Pas in de loop van de zestiende eeuw, als het westen kennismaakt met de tropische indigo-planten, wordt blauwe kleding voor meer mensen betaalbaar. Toch blijft blauw nog heel lang een koninklijk tintje behouden. In België ontvangt koning Filip bijvoorbeeld de hoogste adel in de Salon Bleu, de Blauwe Salon.
Lees verder onder de foto.
Zichtbare blauwe aders
Er is ook nog een andere verklaring voor de relatie tussen de kleur blauw en de hogere kringen. Wij vinden het tegenwoordig leuk om in de zomer een lekker kleurtje te krijgen, maar voor dames uit de hoogste standen lag dat vroeger heel anders. Zij vonden dat een zongebruinde huid meer iets was voor mensen die op het land werkten. Zelf zaten ze lieven onder een parasol, zodat hun huid lelieblank bleef. Daardoor waren hun aders ook goed te zien. En die waren blauw: blauw bloed dus!
Lees verder onder de foto.
Oorspronkelijke herkomst van de term blauw bloed
De term komt oorspronkelijk uit Spanje, waar blauw bloed sangre azul heet. Vanaf het jaar 710 werden delen van Spanje eeuwenlang overheerst door mensen uit Noord-Afrika. Uit huwelijken die zij sloten met de oorspronkelijke bevolking werden kinderen geboren met een (licht)gekleurde huid. Maar sommige Spanjaarden behielden hun witte huid, waardoor hun blauwe aderen goed te zien waren. Zij hadden dus sangre azul, oftewel blauw bloed.
Foto's: ANP