Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvragen: waar komt de term 'blauw bloed' vandaan?

2 oktober 2023 · Leestijd 2 min

Al jaren maken we met veel plezier het programma Blauw Bloed, maar waar komt de term eigenlijk vandaan? We nemen een duik in het grijze verleden.

Over de herkomst van de uitdrukking 'blauw bloed' doen verschillende lezingen de ronde, die elkaar enigszins overlappen. Wat in al die verklaringen terugkomt is de relatie tussen de kleur blauw en rijkdom. 

Blauwe kleurstof

Eeuwenlang was het dragen van blauwe kleding alleen voorbehouden aan de rijken. Dat kwam door de exclusieve kleurstof die nodig was om kleding een blauwe kleur te geven. Die werd gewonnen uit de wede-plant. Pas in de loop van de zestiende eeuw, toen het westen kennismaakte met de tropische indigo-planten, werd blauwe kleding voor meer mensen betaalbaar. Toch bleef blauw nog heel lang een koninklijk tintje behouden. In België ontving de koning bijvoorbeeld de hoogste adel in de Salon Bleu, de Blauwe Salon. 

Zichtbare blauwe aders

Er is ook nog een andere verklaring voor de relatie tussen de kleur blauw en de hogere kringen. Wij vinden het tegenwoordig leuk om in de zomer een lekker kleurtje te krijgen, maar voor dames uit de hoogste standen lag dat vroeger heel anders. Zij vonden dat een zongebruinde huid meer iets was voor mensen die op het land werkten. Zelf zaten ze lieven onder een parasol, zodat hun huid lelieblank bleef. Daardoor waren hun aders ook goed te zien. En die waren blauw: blauw bloed dus!

Oorspronkelijke herkomst van de term blauw bloed

De term komt oorspronkelijk uit Spanje, waar blauw bloed ‘sangre azul’ heet. Vanaf 710 werden delen van Spanje eeuwenlang overheerst door mensen uit Noord-Afrika. Uit huwelijken die zij sloten met de oorspronkelijke bevolking werden kinderen geboren met een (licht)gekleurde huid. Maar sommige Spanjaarden behielden hun witte huid, waardoor hun blauwe aderen goed te zien waren. Zij hadden dus ‘sangre azul’, oftewel blauw bloed.

Heb jij ook een vraag voor de redactie van Blauw Bloed? Mail je vraag dan naar blauwbloed@eo.nl

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--