Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hugo de Jonge bevraagd over herfstvakantie Willem-Alexander

16 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Vicepremier Hugo de Jonge is vrijdagmiddag na afloop van het kabinetsberaad ondervraagd over de veronderstelde herfstvakantie van koning Willem-Alexander en het koninklijke gezin in Griekenland.

In eerste instantie zei De Jonge dat hij niets wist van een koninklijke vakantie, hoewel hij dat meteen had kunnen checken bij de naast hem staande hoofdwoordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst die is belast met het Koninklijk Huis. Daarna werd de vicepremier gevraagd of het wel verstandig is dat de koning naar het buitenland gaat terwijl het kabinetsadvies juist is om in Nederland te blijven. De Jonge antwoordde dat het reisadvies voor elke Nederlander hetzelfde is. Ook voor de koning.

Volgens apps die vliegbewegingen volgen, lijkt de koning met zijn gezin vrijdagmiddag inderdaad die richting opgegaan. Het regeringsvliegtuig PH-GOV vertrok althans aan het begin van de herfstvakantie in Midden-Nederland, waar Den Haag onder valt, van Schiphol naar Griekenland.

Geel gebied

Willem-Alexander heeft daarbij geluk. Van de weinige Europese landen die voor reizigers nog niet op oranje staan, is Griekenland er één van. Een verblijf op de eilanden wordt weliswaar afgeraden, maar de koninklijke vakantievilla staat in 'geel' en daarmee in voor vakantie toegestaan gebied.

De koning heeft vrijdagmorgen op paleis Huis ten Bosch nog de ambassadeur van Kazachstan, in afscheidsaudiëntie ontvangen.

Ergernis in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd op het vakantiebezoek van koning Willem-Alexander aan Griekenland. Oppositiepartij GroenLinks wil opheldering van minister-president Mark Rutte. "Als de koning nu op vakantie gaat is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland", vindt fractievoorzitter Jesse Klaver.

"De regering vraagt mensen om zoveel mogelijk thuis te blijven en af te zien van allerlei dingen waar ze naar uitgekeken hebben", zegt Klaver. "Dan helpt het niet als er berichten opduiken de koninklijke familie het vliegtuig naar Griekenland pakt."

Kamerlid Joost Sneller van regeringspartij D66 noemt het "onverstandig en onbegrijpelijk" dat de koning naar Griekenland is gereisd. Juist gezien de "voorbeeldfunctie" die het staatshoofd heeft, had hij gehoor moeten geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk "in je eigen omgeving te blijven".

Rechtsomkeert

SP'er Ronald van Raak vindt het niet bij de "geest van deze tijd" passen dat Willem-Alexander op vakantie gaat. Liever ziet hij dat de koning rechtsomkeert maakt. Ook hekelt hij de geheimzinnigheid rondom de reis. "Dit moet gewoon gezegd kunnen worden, het is geen staatsgeheim."

De koning is vrijdagmiddag aangekomen in Griekenland om daar vakantie te vieren in zijn vakantiehuis. Hij vloog volgens ingewijden aan het eind van de middag met het regeringstoestel naar zijn vakantieadres. Het is niet bekend of zijn gezin ook mee is gereisd, maar omdat het herfstvakantie is, is dat aannemelijk. De Rijksvoorlichtingsdienst laat desgevraagd weten dat de Oranjes zich "aan de coronamaatregelen en de geldende reisadviezen houden". Meer wil de dienst er niet over kwijt.

Willem-Alexander en Máxima raakten eerder deze zomer in opspraak, omdat ze tijdens hun vakantie in Griekenland niet 1,5 meter afstand hielden van een restauranteigenaar met wie ze op de foto gingen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--