Zó kwam het huwelijk tussen koningin Juliana en prins Bernhard tot stand
In de een na laatste aflevering van het Verhaal van Nederland – Oranje Nassau zien we hoe koningin Wilhelmina een geschikte huwelijkspartner voor haar dochter Juliana probeert te vinden om de troonopvolging veilig te stellen. Maar die zoektocht verloopt niet geheel vlekkeloos. Ontdek hier hoe het huwelijk tussen Juliana en Bernhard uiteindelijk tot stand komt.
Op 30 april 1909 wordt Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina geboren, de dochter van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Na drie miskramen is er een troonopvolger. Juliana is het enige kind uit het huwelijk van koningin Wilhelmina. Prins Hendrik zou uit buitenechtelijke relaties wel meerdere kinderen hebben gekregen. De meest bekende is Pim Lier.
Lees verder onder de foto's.
Voor het eerst studeren
Juliana is het eerste lid van de Nederlandse koninklijke familie dat gaat studeren. De kroonprinses studeert rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden en de inhoud van de opleiding wordt volledig toegespitst op de functie die op haar wacht. Koningin Wilhelmina wil dat Juliana zoveel mogelijk onder de 'normale mensen' opgroeit. De kroonprinses krijgt dan ook bijles van haar medestudenten en laat zich aanspreken met 'Jula', haar bijnaam. Juliana mag dan wel studeren, examens afleggen mag de prinses niet. Wel mag ze mondeling examen doen. In 1930 sluit ze haar studie af met een eredoctoraat.
Lees verder onder de foto.
Op 3 juli 1934 overlijdt prins Hendrik op 58-jarige leeftijd. Koningin Emma sterft in hetzelfde jaar. Doordat koningin Wilhelmina het enige kind is van koning Willem III en koningin Emma, telt de koninklijke familie van Oranje-Nassau na het overlijden na het overlijden van Emma en Hendrik maar twee leden. Prinses Juliana wordt op 30 april 1934 25 jaar en is klaar voor het huwelijk, zo vindt haar moeder. Wanneer Juliana namelijk geen kinderen zou krijgen, zou dat het einde betekenen van de Oranje-monarchie.
Op zoek naar een geschikte huwelijkspartner
De zoektocht naar de geschikte huwelijkskandidaat gaat niet van een leien dakje. De toekomstige partner van Juliana moet namelijk aan een aantal eisen voldoen voordat hij haar op één knie ten huwelijk mag vragen. Zo moet een geschikte kandidaat onder andere protestant, buitenlander en van dezelfde stand zijn. Bij de zoektocht maakt Wilhelmina gebruik van de Almanach de Gotha, een boek dat ieder jaar wordt gepubliceerd met daarin alle adelijke geslachten en leden van Europese vorstenhuizen.
Lees verder onder de foto.
Ondanks dat Juliana de Nederlandse troonopvolgster is, staan de mannen niet voor haar in de rij. En Juliana zelf heeft weinig interesse in het mannelijk geslacht. Wilhelmina neemt dan ook het voortouw in de zoektocht naar een man voor Juliana en schakelt ook de regering in. Een speciale commissie gaat door heel Europa op zoek naar een geschikte kandidaat voor prinses.
Mislukte match met prins Karl van Zweden
Prins Karl uit Zweden lijkt een goede kandidaat te zijn en er worden plannen gemaakt voor een komend huwelijk. De verwachtingen zijn hoog gespannen voor de eerste ontmoeting tussen prins Karl en prinses Juliana, maar bij die eerste ontmoeting in Londen in 1934 gaat het helemaal mis. Juliana zit namelijk niet te wachten op een man en doet niet haar best om een goede indruk achter te laten. De commissie vindt Juliana tijdens de ontmoeting onverzorgd en haar manieren beneden peil. Prins Karl trekt zich na deze ontmoeting terug.
Prins Bernhard komt in beeld
In 1936 is de Duitse prins Bernhard zur Lippe-Biestervield op zoek naar een huwelijkskandidaat. Hij krijgt de tip dat de vrijgezelle prinses Juliana van Nederland in Oostenrijk zal zijn voor de Olympische Winterspelen. Er komt een ontmoeting en in Oostenrijk valt Juliana als een blok voor de charmes van de prins. De twee zien elkaar opnieuw tijdens Pasen en Pinksteren en de relatie groeit. Prins Bernhard zou in diezelfde periode nog twee andere vrouwen van hoge stand om hun hand hebben gevraagd, maar prinses Juliana zegt als enige ja.
Lees verder onder de foto.
Op 7 januari 1937 geven prinses Juliana en prins Bernhard elkaar het jawoord in Den Haag. Het kersverse koppel gaat wonen op Paleis Soestdijk, maar eerst gaan ze maandenlang op huwelijksreis door Europa. Echt romantisch is het alleen niet, want prins Bernhard die de reis organiseerde, heeft ook al zijn vrienden uitgenodigd. De reis valt niet in goede aarde bij het Nederlandse volk, dat op dat moment te kampen heeft met een economische crisis.
Lees verder onder de foto.
Vier dochters
Op 31 januari 1938 wordt de eerstvolgende wettige troonopvolger geboren: prinses Beatrix. Een jaar later, in 1939, volgt de volgende dochter: prinses Irene. In 1943 ziet prinses Margriet het levenslicht in Ottawa, Canada. Met de geboorte van prinses Marijke, later prinses Christina, in 1947 is het gezin van Juliana en Bernhard compleet.
Lees verder onder de foto's.
Op 4 september 1948 doet koningin Wilhelmina afstand van de troon. Haar dochter Juliana wordt de nieuwe Koningin der Nederlanden. In 1962 overlijdt koningin Wilhelmina uiteindelijk op 82-jarige leeftijd.
Foto's: ANP