Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In beeld: Dit was de sobere viering veteranendag

27 juni 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft zaterdag ondanks dat alle festiviteiten niet konden doorgaan toch op bescheiden wijze stilgestaan bij Veteranendag. Hij kon geen defilé afnemen maar woonde in plaats daarvan met, zoals voorgeschreven, slechts dertig andere mensen de aangepaste ceremonie in de Ridderzaal bij.

Willem-Alexander hoorde in de zaal, waar hij normaal gesproken alleen komt om de troonrede voor te lezen, onder meer de ervaringen van vier veteranen. Ook waren er toespraken van minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld en de voorzitter van het Nationaal Comité en kon de koning genieten van optredens van DI-RECT en Loes Haverkort. Na afloop van de ceremonie, die live werd uitgezonden op televisie, bleef de koning nog een tijd om met de aanwezige veteranen te praten.

Nederland telt ongeveer 110.000 veteranen. Om deze mannen en vrouwen te eren, paraderen normaal gesproken delegaties van veteranen eind juni door het Haagse centrum. Ook zijn er dan bijeenkomsten en demonstraties van legeronderdelen op het Malieveld. Nu dergelijke massale bijeenkomsten er door corona niet zijn, is gekozen voor een bescheiden bijeenkomst.

De komst van de koning was vooraf niet aangekondigd maar het lag voor de hand dat hij er bij zou zijn. Willem-Alexanders is beschermheer en heeft sinds de eerste Veteranendag in 2005 nog geen enkele keer verstek laten gaan.

Willem-Alexander bij de Veteranendag in 2005
Willem-Alexander bij de Veteranendag in 2005.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--