Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In memoriam: Koningin Elizabeth (1926-2022)

8 september 2022 · Leestijd 4 min

De Britse koningin Elizabeth is donderdagmiddag 8 september op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt.

Koningin Elizabeth was een zeer gelovige vrouw. Zij zag het koningschap als een roeping die haar door God was gegeven. Ze deed daarom ook op hoge leeftijd nooit vrijwillig afstand van de troon. Lees hier meer over het geloofsleven van koningin Elizabeth.  

Onverwacht troonopvolgster

Koningin Elizabeth ziet op 21 april 1926 het levenslicht in Londen. Ze is de dochter van George VI van Groot-Brittannië (1895-1952) en Elizabeth Bowes-Lyon (1900-2002). Elizabeth Alexandra Mary is in eerste instantie geen troonopvolgster omdat niet haar vader, maar haar oom Edward VIII koning is. Hij doet echter afstand van de troon om te kunnen trouwen met zijn grote liefde, waardoor de vader van Elizabeth, George VI, in 1936 koning wordt. Elizabeth is dan nog maar 10 jaar én dus onverwacht troonopvolgster.

In 1947 trouwt Elizabeth met prins Philip van Griekenland en Denemarken. Zes jaar later wordt zij koningin van het Verenigd Koninklijk als haar vader onverwacht overlijdt. Elizabeth is dan nog maar 27 jaar oud.

Jeugd en studie

De prinses brengt haar kinderjaren door in Londen. Ze krijgt privéonderwijs aan huis en groeit op in een rustig en liefdevol gezin samen met haar zus Margaret.

Elizabeth_1933.jpg
Elizabeth_1937.jpg

Als in 1936 de vader van Elizabeth, George VI, koning wordt, wordt Elizabeth klaargestoomd voor de troon. Zo studeert ze staatsgeschiedenis en recht, en legt zich toe op muziek en kunst.

Prinses Elizabeth en haar zus Margaret verblijven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Windsor Castle. In 1945 besluit Elizabeth dat ze zelf een directe rol wil spelen in de oorlogsinspanningen. Ze treedt in dienst bij de Auxiliary Territorial Service van het Britse leger. Elizabeth wordt geschoold tot monteur en vrachtwagenchauffeur, en is daarmee het eerste vrouwelijke lid van het Britse Koninklijk Huis in militaire dienst. 

Elizabeht_WWII.jpg

Koninklijke liefde

In de jaren veertig neemt het leven van de prinses een bijzondere wending als de vonk tussen haar en Philip Mountbatten (1921-2021) overslaat. Het paar kende elkaar al: Ze zagen elkaar naar verluidt voor het eerst in 1934 op het huwelijk van prinses Marina van Griekenland en Denemarken, een nicht van Philip. Elizabeth was toen nog maar acht jaar oud, Philip dertien. Vijf jaar later ontmoetten zij elkaar opnieuw bij het Royal Naval College in Dartmouth.  

Op 20 november 1947 geven Elizabeth en Philip elkaar het jawoord in Westminster Abbey in Londen. 

De koningin op haar huwelijksdag in 1947.
De koningin op haar huwelijksdag in 1947.
Elizabeth_en_Philip_huwelijksreis_1947.jpg

Gezin

Bijna een jaar later, op 14 november 1948, wordt hun eerste kind geboren, prins Charles. Niet lang daarna volgt prinses Anne (1950). Enkele jaren later volgen de jongste zonen: prins Andrew (1960) en prins Edward (1964).

Afbeelding1.png
Elizabeth_Anne.jpg

Koningin

In de winter van 1952 wordt koning George VI ernstig ziek, vlak voor zijn grote officiële reis door het Britse Gemenebest. Elizabeth gaat in zijn plaats samen met haar echtgenoot Philip. Niet lang na hun vertrek overlijdt George, en vliegt Elizabeth halsoverkop terug naar Engeland.

Elizabeth_coronation_1953.jpg
ANP-359078205_balkonscene_na_kroning_Elizabeth_met_Philip.jpg

Een jaar later vindt de kroning van Elizabeth plaats in Westminster Abbey. Voor de allereerste keer kan de kroning door miljoenen mensen worden aanschouwd omdat het, op verzoek van Elizabeth zelf, wereldwijd op radio en televisie te volgen is.

Onmisbare steun

Elizabeth wordt vanaf het moment dat ze in 1952 de taken van haar vader moet overnemen altijd bijgestaan door 'haar' Philip. In haar kersttoespraak van 2017 zegt Elizabeth over de prins dat hij voor haar altijd "een onmisbare steun" was, met een "uniek gevoel voor humor". Philip steunt zijn 'Lilibeth' in haar functie van koningin van Groot-Brittannië door dik en dun. Zo zit hij jaren aan haar zijde tijdens de openingen van het Britse parlement en vergezelt hij zijn echtgenote tijdens officiële ontvangsten en staatsbezoeken. 

Afbeelding4.png
Afbeelding3.png
Afbeelding2.png

Dierenliefhebster

Elizabeth genoot van het buitenleven. Naar verluidt bracht ze haar tijd veel liever door op Windsor Castle en Balmoral Castle dan op Buckingham Palace, in het centrum van Londen.  Ze was buiten vaak te zien met haar honden, corgis én teckels, en reed al vanaf jonge leeftijd paard. Als paardenliefhebster was ze dan ook een graag geziene gast op de jaarlijkse Royal Ascot.

Elizabeth_1952.jpg
ANP-412801106.jpg

Koningin Elizabeth is 96 jaar oud geworden. De Britse vorstin overleed op Balmoral Castle in Schotland.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--