Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pasen: Het rotsvaste geloof van koningin Elizabeth

15 april 2022 · Leestijd 5 min

Koningin Elizabeth, die begin juni haar 70-jarig regeringsjubileum hoopt te vieren, is zondag niet aanwezig bij de traditionele paasdienst in St. George's Chapel op Windsor Castle. Ook de kerkdienst ter gelegenheid van Witte Donderdag heeft ze overgeslagen. Het is de eerste keer dat de bijna 96-jarige Elizabeth verstek liet gaan op 'Maundy Thursday' sinds ze koningin is. Dat zegt dus heel veel over de Britse vorstin.

Het christelijk geloof speelt een belangrijke rol in het leven van koningin Elizabeth. Niet alleen omdat ze als vorstin het hoofd van de Anglicaanse kerk is, maar ook omdat ze een persoonlijk geloof in God kent. Het feest van Pasen - de wederopstanding van Jezus uit de dood - is voor haar zeer belangrijk en dus zal ze niet graag een dienst overslaan.

Op 11 maart 2020, aan de vooravond van het paasfeest, spreekt koningin Elizabeth voor het eerst in haar lange regeringstijd een speciale paasboodschap uit. De diepgelovige vorstin wil het Britse volk tijdens de coronacrisis een hart onder de riem steken met de boodschap van Pasen. "De ontdekking van de opgestane Christus op de eerste paasdag gaf zijn volgelingen nieuwe hoop en een nieuw doel, en daar kunnen we allemaal moed uit putten”, aldus Elizabeth. "Hoe donker deze tijden ook zijn laat het vuur van Pasen ons leiden als een gids op weg naar een betere toekomst."

Nu, twee jaar later, zal ze het paasfeest voor het eerst vieren zonder haar geliefde echtgenoot prins Philip. Een groot gemis, want hij was haar steun en toeverlaat vanaf hun trouwdag in 1947 en sinds haar eerste dag als vorstin in 1952.

Lees verder onder de foto.

Queen_Elizabeth_coronation.jpg

Op 6 februari 1952 wordt Elizabeth op 25-jarige leeftijd koningin door het overlijden van haar pas 56-jarige vader koning George VI. Haar kroning volgt een dik jaar later, op 2 juni 1953, in Westminster Abbey. Naast koningin wordt zij ook het hoofd van de Anglicaanse Kerk van Engeland. Dat Elizabeth overtuigd christen is, is al bekend voordat zij de troon beklimt.

Op haar eenentwintigste verjaardag in 1947 vertelt ze in een radio-interview: "Ik verklaar dat ik mijn hele leven, of het nu lang of kort is, u zal dienen. Maar ik weet dat ik dit niet alleen kan doen. God, help me om mijn gelofte waar te maken." Tijdens haar kroning spreekt ze de eed uit: "Voor Gods aangezicht betuig, getuig en verklaar ik plechtig en oprecht dat ik een gelovig protestant ben." 

Tv-dominee

Een bijzondere band én inspiratiebron voor Elizabeth is de inmiddels overleden Amerikaanse evangelist en televisiedominee Billy Graham. De koningin hoort de beroemde predikant op tv zeggen dat hij "een evangelie wil preken van hoop, en niet van wanhoop". Daarop nodigt ze hem diverse malen uit op Buckingham Palace waar hij niet alleen koffie met haar drinkt, maar ook voor de hele koninklijke familie preekt.   

Bekijk meer over de vriendschap tussen Billy Graham en Queen Elizabeth: 

Kersttoespraken

Hoe ouder Elizabeth wordt, hoe vaker ze zich uitlaat over haar relatie met God. In haar jaarlijkse kersttoespraken spreekt ze dan ook openhartig over haar geloof. In 2002 zegt ze: "Ik weet hoe belangrijk het geloof voor mij is. Het helpt me door goede en slechte tijden heen. Elke dag is een nieuw begin. Ik wil proberen om het goede te doen, het grote plaatje te zien. Om elke dag weer het beste van mijzelf te geven en om mijn vertrouwen op God te stellen. Mijn kracht komt uit de hoopvolle boodschap van het christelijk geloof."

Twee jaar later verwijst ze in haar toespraak naar het verhaal van de barmhartige Samaritaan uit het Lucasevangelie en noemt ze het voor haar "één van de belangrijkste lessen uit de Bijbel". "Jezus vraagt: 'Wie is je naaste?' Dit is een tijdloos verhaal. Iedereen is onze naaste. Huidskleur of afkomst maken niets uit. Het is veel belangrijker naar onze naaste om te kijken dan om culturele en religieuze verschillen uit te lichten."

Ook in 2011 verwijst ze naar het christelijk geloof. "God heeft een uniek Persoon naar deze wereld gestuurd. Niet een filosoof of een belangrijke generaal. Nee, een Redder die vergeeft. Vergeving is het hart van het christelijk geloof. Het kan gebroken gezinnen weer bijeenbrengen, het kan vriendschappen herstellen en het kan gescheiden gemeenschappen weer verzoenen. Als we vergeven, dan ervaren we de kracht van Gods liefde."

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Drie jaar later zegt ze in haar toespraak dat het leven van Jezus Christus een "inspiratie en anker" in haar leven is. "Hij is een voorbeeld van verzoening en vergeving. Hij strekte Zijn handen uit in liefde, acceptatie en genezing. Het voorbeeld van Christus heeft mij geleerd om iedereen te waarderen en respecteren, of ze nu geloven of niet."

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Roeping

In het voorwoord van het boek The Servant Queen and the King She Serves, dat op Elizabeth's negentigste verjaardag verschijnt, wordt meer dan duidelijk dat koningin Elizabeth Jezus beschouwt als de Koning die zij wil dienen. Ook zegt ze veel van God te hebben ervaren: "Ik ben dankbaar voor alle gebeden en voor Gods onwankelbare liefde. Ik heb Zijn trouw al die tijd gezien, 64 jaar lang."

Koningin Elizabeth ziet het koningschap als een roeping die haar door God is gegeven. Volgens kenners zal ze daarom – zelfs nu ze bijna 96 jaar oud is – nooit vrijwillig afstand doen van de troon. 

Het boek over het geloofsleven van koningin Elizabeth is hier online te lezen.  

Foto's: ANP

Lees meer over

Koningin Elizabeth

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.

--:--