Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In memoriam: Prins Philip (1921-2021)

9 april 2021 · Leestijd 4 min

De Britse prins Philip is vandaag op 99-jarige leeftijd overleden. Prins Philip was onverwoestbaar, humoristisch en kon af en toe ook markante uitspraken doen.

De prins in 1952.
De prins in 1952.

Het is 1924. Nadat Philip en zijn familie uit Griekenland worden verbannen, brengt de prins zijn jeugd door in verschillende landen. Hij studeert in Frankrijk, Duitsland én Groot-Brittannië, voor hij net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog een opleiding tot marinier volgde bij de Britse Royal Navy. Gedurende zijn leven houdt de prins altijd een bijzondere interesse voor de marine. 

Prins Philip wordt geboren op 10 juni 1921 op het Griekse eiland Corfu. Zijn ouders zijn prins Andrew van Griekenland en prinses Alice van Battenberg.

Lillibeth

In de jaren veertig neemt het leven van de prins een bijzondere wending als de vonk tussen hem en Elizabeth van Groot-Brittannië overslaat. Het paar kent elkaar al lang. Ze zien elkaar naar verluidt voor het eerst in 1934 op het huwelijk van prinses Marina van Griekenland en Denemarken, een nicht van Philip. Elizabeth was toen acht jaar oud, Philip dertien. Vijf jaar later ontmoeten zij elkaar opnieuw bij het Royal Naval College in Dartmouth.  

De twee zijn voor elkaar gemaakt. Op 20 november 1947 geven Elizabeth en Philip elkaar het ja-woord in Westminster Abbey in Londen.

Bijna een jaar later, op 14 november, werd hun eerste kind geboren, prins Charles. Niet lang daarna volgden nog drie kinderen: prinses Anne (1950), prins Andrew (1960) en prins Edward (1964). In de jaren die volgden is het gezin uitgebreid met acht kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. 

Duobaan

De Britse prins staat altijd pal achter zijn echtgenote, koningin Elizabeth. Helemaal vanaf het moment dat Elizabeth in 1953 wordt gekroond tot koningin van Groot-Brittannië. In haar kersttoespraak van 2017 zei de Queen over haar prins dat hij voor haar altijd "een onmisbare steun" is geweest, met een "uniek gevoel voor humor". Philip steunt zijn 'Lilibeth' in haar functie van koningin van Groot-Brittannië door dik en dun. Zo zat hij jaren aan haar zijde tijdens de openingen van het Britse parlement en vergezelt hij zijn echtgenote tijdens officiële ontvangsten en staatsbezoeken.  

Markant

Philip is ook een man die zich regelmatig markante uitspraken laat ontglippen. Soms politiek incorrect, soms ook beledigend. Tijdens de zware economische recessie in 1981 merkt Philip bijvoorbeeld op: "Iedereen zegt meer vrije tijd te willen. Nu klagen mensen dat ze werkloos zijn.'' In 1994 vraagt hij tijdens een bezoek aan de Kaaimaneilanden of de bewoners van de piraten afstammen. In 2017 zegt hij tegen een bewoner van een verpleeghuis dat die er "uitgehongerd" uitziet. 

Pensioen

Philip tijdens het huwelijk van prinses Eugenie, 2018.
Philip tijdens het huwelijk van prinses Eugenie, 2018.

In 2017 besluit de prins zich terug te trekken uit de publiciteit. Hoewel Philip nog een aantal keer in het openbaar verschijnt op bruiloften en andere familieaangelegenheden, brengt de prins steeds meer tijd door op zijn koninklijk landgoed Sandringham nabij het Engelse dorp Norfolk.  

Gedurende de coronacrisis in 2020 gaat Philip in quarantaine met zijn vrouw Elizabeth op Windsor Castle. In die zomer gaat hij wel met haar naar Sandringham. In juli 2020 laat de prins zich nog een keer zien als hij afscheid neemt van zijn eretitel als Colonel-in-Chief van het infanterieregiment The Rifles. Die taak werd bijna gelijktijdig door zijn schoondochter Camilla van hem overgenomen.  

Prins Philip wordt in februari 2021 in het ziekenhuis opgenomen nadat hij onwel was geworden. Daarna wordt hij behandeld voor een hartaandoening. Een kleine maand later mag hij weer naar huis.

Tot 9 april verblijft hij bij zijn vrouw koningin Elizabeth op Windsor Castle. De vrouw met wie hij in totaal 73 jaar getrouwd zou zijn. 

Prins Philip is 99 jaar oud geworden.  

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--