Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Achter deze vlinderbroche van koningin Máxima schuilt een lange geschiedenis

1 april 2024 · Leestijd 3 min

Sommige vrouwen zijn misschien wel jaloers op de juwelencollectie van koningin Máxima. Met een koninklijke erfenis die teruggaat tot vele generaties, kan de koningin prachtige exemplaren kiezen om haar outfits mee op te fleuren. Zoals deze groene vlinderbroche, waar een lange geschiedenis achter schuilt.

In februari 2024 brengt koningin Máxima een bezoek aan Colombia voor haar werkzaamheden als speciaal pleitbezorger voor de Verenigde Naties (VN). Dat zij tijdens haar bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land haar pumps inruilt voor platte sandalen is niet het enige dat ons opvalt. Haar glinsterende vlinderbroche springt ook in het oog. Zeker omdat het niet de eerste keer is dat een Nederlandse royal de broche draagt.

Lees verder onder de foto.

maxima-colombia-2024
Koningin Máxima draagt de vlinderbroche hier in februari 2024. Zij poseert met de Colombiaanse vicepresident Francia Marquez.

Geschiedenis van de groene vlinderbroche

We gaan terug in de geschiedenis naar het jaar 1879. Op dat moment is koning Willem III Koning der Nederlanden. Willems eerste echtgenote, Sophie van Wurtemberg, is op dat moment al twee jaar overleden. Voor Willem is het tijd voor een nieuwe echtgenote en hij besluit om te trouwen met Emma van Waldeck-Pyrmont. Om zijn toekomstige vrouw te imponeren, wil hij haar verrassen met een mooi cadeau. En je raadt het al: koning Willem III geeft zijn bruid deze smaragdgroene broche in de vorm van een vlinder cadeau.

Lees verder onder de foto.

Willem III en Emma
Koning Willem III en Emma van Waldeck-Pyrmont.

Dat de broche de vorm heeft van een vlinder, komt overigens niet per se voort uit een voorliefde voor dit insect. Sieraden in de vorm van insecten worden in de tweede helft van de negentiende eeuw namelijk een trend. De kunststroming Jugendstil, waar elementen van de natuur centraal staan, is op dat moment opkomend in Europa.

Familie-erfstuk

Ondanks de pracht van het juweel, draagt koningin Emma de broche naar ons weten niet vaak. Ook haar dochter koningin Wilhelmina en kleindochter koningin Juliana zijn niet vaak met deze broche gefotografeerd. Af en toe dragen prinses Irene en prinses Margriet de vlinderbroche in hun haar.

Vanaf het moment dat koningin Máxima de broche tot haar beschikking krijgt, komt hij veelvuldig tevoorschijn. Zo draagt de koningin in 2013 in Luxemburg de broche op precies dezelfde groene set van Natan als in Colombia.

Lees verder onder de foto.

maxima-2013-luxemburg
2013: koningin Maxima bij het paleis van groothertog Henri van Luxemburg en groothertogin Maria Teresa.

Ook zien we 'm terug in het haar van de koningin, bijvoorbeeld tijdens een muziekgala in Koninklijk Theater Carré in 2021.

Lees verder onder de foto.

Maxima_gezin_Carre.jpg
Koningin Máxima draagt de broche in 2021 in haar haren.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--