Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Interview: Laurentien samen met kinderen in strijd tegen armoede

9 september 2020 · Leestijd 2 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Prinses Laurentien lanceerde woensdag op basisschool Het Avontuur in Almere een nieuw lespakket. Met dit nieuwe lespakket wil het Missing Chapter Foundation, waar Laurentien de oprichter van is, kinderarmoede bespreekbaar maken.

Laurentien vertelt aan verslaggever Jan Wagter: “Dit lespakket over kinderarmoede is eigenlijk ontstaan door jaren lang te praten met kinderen. Die zeggen: je kunt alleen een probleem oplossen als het zichtbaar wordt.” Het nieuwe lespakket moet kinderen onder andere helpen bij het vinden van hulp. “Er zijn ontzettend veel goede initiatieven rondom kinderarmoede,” vervolgt de prinses “alleen weten kinderen niet altijd de weg te vinden naar die hulp.”

Armoede in Nederland

In Nederland groeien meer dan 400.000 kinderen op in armoede. Ze zijn vaak gespannen en hebben moeite om bij te blijven op school. Ook is de kans groter dat deze kinderen worden buitengesloten en gepest. De gevolgen daarvan zijn groot. “Er blijft altijd een stemmetje in je hoofd zitten dat zegt: je bent niet goed genoeg,” legt Laurentien uit. Daarom sprak ze niet alleen met kinderen maar ook met volwassenen die opgegroeid zijn in armoede.

De prinses schakelt vaak kinderen in om maatschappelijke problemen op te lossen. “Je hoeft kinderen maar heel weinig te geven en ze gaan er al over nadenken,” aldus Laurentien. Volgens haar moeten we kinderen daarom zeker niet onderschatten. “Kinderen zijn vandaag de dag zoveel meer verbonden met wat er in de wereld om hen heen gebeurt. We onderschatten hun kennis en de gevoeligheid van kinderen.” En dat is volgens Laurentien een grote les voor volwassenen.

Het lesprogramma is een samenwerking tussen het Missing Chapter Foundation en het AFAS foundation en zal eerst aan basisscholen aangeboden worden.

Meer weten over opvoeden & gezin? Ga naar eo.nl/opvoeden

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--