Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is Japan klaar om een keizerin te hebben?

12 december 2020 · Leestijd 2 min

Japan zet mogelijk een nieuwe stap in de discussie over de keizerlijke troonopvolging. Er moet een adviesraad komen die zich over de kwestie gaat buigen, meldt The Japan Times op basis van politieke bronnen.

Eerder werd een soortgelijke adviesraad in het leven geroepen toen keizer-emeritus Akihito in 2017 duidelijk maakte dat hij wilde aftreden. Dat was toen echter niet mogelijk omdat troonopvolging volgens de wet alleen kon na overlijden van een keizer.

De raad bestond destijds uit zes leden. Ze vroegen in een half jaar tijd om de mening van in totaal twintig experts en presenteerden daarna hun bevindingen aan de regering. Een nieuwe raad moet zich nu buigen over de vraag of vrouwelijke leden van de familie en hun nakomelingen de troon moeten kunnen bestijgen.

In Japan wordt al lange tijd gediscussieerd over het probleem rond de keizerlijke opvolging en de steeds kleiner wordende keizerlijke familie. Vrouwelijke leden raken na een huwelijk hun titel kwijt en omdat er op termijn met de nu veertienjarige Hisahito, zoon van kroonprins Fumihito, slechts één huwbare prins is, is de dynastie geheel van hem afhankelijk.

Uit opiniepeilingen blijkt dat de Japanse bevolking positief staat tegenover een verandering van de wet. Een ruime meerderheid vindt dat vrouwen de troon moeten kunnen bestijgen.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--