Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is koning Willem-Alexander morgen aanwezig bij Veteranendag?

26 juni 2020 · Leestijd 2 min

Het ligt voor de hand dat koning Willem-Alexander zaterdag in de Ridderzaal aanwezig is bij de aangepaste viering van Veteranendag. De koning is beschermheer en heeft sinds de eerste Veteranendag in 2005 nog geen enkele keer verstek laten gaan. Deze week droeg hij bij zijn optredens buitenshuis de witte anjer, als symbool van erkenning en waardering voor de veteranen.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de komst van de koning niet aangekondigd, maar dat is sinds de coronacrisis bij veel koninklijke bezoeken gebruikelijk. Volgens opgave van het Nationaal Comité Veteranendag zijn elk geval minister-president Mark Rutte, minister Ank Bijleveld van Defensie, de Commandant der Strijdkrachten en de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht aanwezig, samen met vier veteranen.

Willem-Alexander is vanaf het prille begin betrokken bij Veteranendag. Veteranen moesten het voor die tijd doen met deelname aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen, dat traditioneel werd afgenomen door zijn als 'veteraan der veteranen' omschreven grootvader prins Bernhard.

Lees verder onder de foto's.

Vanwege de link met prins Bernhard werd aanvankelijk besloten Veteranendag op zijn verjaardag, 29 juni te houden. Daarvan werd enkele jaren later afgestapt. Het was praktischer om te kiezen voor een zaterdag, maar dan wel de laatste zaterdag van juni. Dan was het nog steeds dicht bij 29 juni. Van prins Bernhard werd ook de witte anjer overgenomen, mede omdat de bloem tijdens de Tweede Wereldoorlog ook symbool was van het verzet.

In de loop der jaren heeft Veteranendag een vaste vorm gekregen. De regering bestempelde de dag vanaf 2006 tot nationaal evenement en vaste onderdelen zijn samenkomsten op het Malieveld en de Ridderzaal en een defilé dat wordt afgenomen door Willem-Alexander, aanvankelijk als prins en sinds 2013 als koning. Vanwege de coronamaatregelen is daarvan dit jaar alleen een bescheiden plechtigheid in de Ridderzaal overgebleven. De NOS zendt die rechtstreeks uit op NPO1.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--