Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jan Zoekt Uit! Alle koninklijke basiskennis op een rijtje

24 december 2022 · Leestijd 4 min

In de serie Jan Zoekt Uit gaat Blauw Bloed verslaggever Jan Wagter langs bij verschillende deskundigen om voor jou alle koninklijke basiskennis te verzamelen. Zo kan jij jezelf aan het einde van de serie een heuse koningshuiskenner noemen.

Wie, wat, waar en waarom rondom het koningshuis? Wie verzorgt de kleding van koningin Máxima? Hoe spreek je prinsen en koningen aan? Is de koning christelijk? Wanneer mag de vlag uit? Het zijn zomaar wat vragen die ineens bij je kunnen opkomen als het om het Koninklijk Huis of de koninklijke familie gaat.

Kan Prinsjesdag doorgaan zonder de koning?

Elk jaar leest Willem-Alexander de troonrede voor op Prinsjesdag. Wat als de koning ziek is op Prinsjesdag? Wie leest dan op de derde dinsdag van september de troonrede voor? Charlotte Nijs legt het uit!

Waar komt Koningsdag vandaan?

Koningsdag vieren we in Nederland groots met een vrije dag, alles kleurt oranje, feesten tot diep in de nacht, een tompouce voor de tv en een kleedjesmarkt. Hoe is dat ooit zo ontstaan? Het zal je nog verrassen! Historicus Simone Lamain vertelt ons alles over de nationale feestdag van Nederland.  

Wie bepaalt waar een staatsbezoek aan wordt gebracht?

Een staatsbezoek is het allerhoogste bezoek dat Nederland kan brengen aan een ander land. Wat komt daar allemaal bij kijken? Justine Marcella reisde het koningspaar regelmatig achterna en vertelt het ons.

Hoe spreek je de koning aan?

Het kan een keer voorkomen dat je de koning, koningin of een prins of prinses ontmoet. Wat zeg je dan? Majesteit, Zijne Majesteit of Hoogheid? Hoe spreek je ze aan? Moet je een pak aan bij de koning? Voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen Pieter Verhoeve heeft vaker de koning ontmoet. Hij vertelt ons hoe het hoort!

Wat is de rol van de koning in de politiek?

Hoeveel macht heeft de koning? Welke rol heeft hij in de regering? Charlotte Nijs maakt ons wegwijs in de staatsrechtelijke taken van het staatshoofd.

Hoe gaat een koninklijk bezoek?

Voordat een royal op bezoek komt is er al een heleboel gebeurd. Wat komt er kijken bij een bezoek van de koning? Pieter Verhoeve geeft ons een inkijkje bij de voorbereidingen van zo'n bezoek van de koning.

Wat zijn geloofsbrieven?

Nieuwe ambassadeurs beginnen in Nederland hun werk met veel ceremonieel. In een koets worden ze opgehaald om in het paleis om hun geloofsbrieven aan de koning te geven. Maar wat zijn de geloofsbrieven eigenlijk? Simone Lamain vertelt over deze eeuwenoude traditie.

Waarom heeft de koning een AA-kenteken?

Alle auto’s van het hof zijn te herkennen aan hun AA-kenteken. Maar waar komt dat vandaan? Justine Marcella legt het uit en beantwoordt de vraag of de koning een bekeuring kan krijgen.

Is de koning christen?

Ondanks dat de koning zijn kinderen laat dopen en de woorden “zo waarlijk helpe mij God allemachtig” uitsprak is het geloof van de Oranjes tóch een privékwestie. Waarom? Simone Lamain legt het uit.

Wie legt de kleding van de koning klaar?

Máxima kunnen we gerust een modekoningin noemen. Maar wie bepaalt nu eigenlijk wat de koning draagt? Justine Marcella vertelt ons alles over de kamenier en valet van de koning en koningin.

Welke paleizen heeft de koning?

Je kent de paleizen Het Loo, Huis ten Bosch of het paleis op de Dam vast wel. Maar welke gebruikt de koning en waarvoor? Want waar woont en werkt de koning eigenlijk? Pieter Verhoeve legt het uit.  

Wie hoort bij het Koninklijk Huis?

Rondom royalty hangen zoveel termen dat het lastig is om ze allemaal te begrijpen. We nemen er twee onder de loep: het Koninklijk Huis en de koninklijke familie.

Wanneer mag de vlag uit?

Zo af en toe hangen we de vlag eens uit. Wanneer mag dat en aan welke regels moet je je houden? Pieter Verhoeve legt het uit en vertelt of je een boete kan krijgen als hem verkeerd hangt.

Heb je alles gezien? Meegeschreven? Heel goed! Dan sta je nu aan het begin van je nieuwe carrière als koningshuisdeskundige. Wanneer mogen we je interviewen?

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--