Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoog bezoek voor Britse koning Charles

10 juli 2023 · Leestijd 3 min

Vandaag is de Amerikaanse president Joe Biden op bezoek in Londen, waar hij op Windsor Castle langsgaat bij koning Charles. Het is hun eerste ontmoeting sinds Charles eerder dit jaar tot koning werd gekroond. De president kwam zondagavond al aan in Londen, waar hij vandaag eerst langsgaat bij premier Rishi Sunak in Downing Street.

Daarna ontvangt koning Charles de president. De staatshoofden spreken elkaar over initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan. Voor de ontmoeting in Windsor Castle zijn ook prominenten uit de financiële wereld uitgenodigd. Zij praten mee over fondsen voor projecten in ontwikkelingslanden. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Band versterken

Volgens het Witte Huis geeft het bezoek Biden (80) en Charles (74) de kans om hun band te versterken, omdat ze elkaar nog niet zo goed kennen. Beide staatshoofden moesten lang wachten voordat ze op hun huidige positie terechtkwamen. Ze vervulden allebei jarenlang een 'reserverol'. 

Lees verder onder de foto's. 

Charles_Joe Biden_2023

Joe Biden blikte maandagavond trots terug op zijn ontmoeting met koning Charles. Biden deelt op Twitter een foto van hem en de vorst. "Het was een eer om Zijne Majesteit vanmorgen te ontmoeten voor een brede discussie over de wereldwijde uitdagingen voor onze naties", schrijft Biden erbij. De foto werd gemaakt in Windsor Castle.

Charles_Joe Biden_2023

Biden werd maandag door Charles welkom geheten op de binnenplaats van Windsor Castle. Daar werd het Amerikaanse volkslied gespeeld en inspecteerden Biden en Charles de erewacht. Aansluitend gingen zij naar binnen waar ze samen thee dronken en toonde Charles een aantal voorwerpen uit de koninklijke collectie die te maken hadden met de Verenigde Staten.

Eerdere ontmoetingen

Toch zijn Biden en Charles geen onbekenden voor elkaar. In maart 2015 waren Charles en Camilla op bezoek bij de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama in de Oval Office, het officiële werkvertrek van de president in het Witte Huis in Washington. Biden was destijds als vicepresident bij het gesprek aanwezig.

Biden Charles maart 2015

 Joe en Jill Biden woonden vorig jaar de uitvaart van koningin Elizabeth bij. 

Joe Biden uitvaart Elizabeth 2022

In juni 2021 ontving koningin Elizabeth president Biden en zijn vrouw Jill nog op Windsor Castle. 

Joe Jill Biden Elizabeth Windsor Castle juni 2021
President Joe Biden en zijn vrouw Jill zijn te gast op Windsor Castle (2021).
Windsor parade 2021
Biden Elizabeth Windsor Castle 13 juni 2021

Bidens voorganger Donald Trump bracht in 2019 een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Naar goed gebruik nam de toenmalige president een cadeautje mee voor de koningin. 

ANP 

De royals en Trump: een terugblik

Lees ook over:

De royals en Trump: een terugblik
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--