Jörgen Raymann: 'Genot dat koning en koningin beschermpaar Oranjefonds is'
Afgelopen zaterdag was Jörgen Raymann te gast in Blauw Bloed om te vertellen over zijn werk als bestuurslid bij het Oranjefonds. "Het is het moederfonds van Nederland, zeg ik weleens."
Raymann mocht afgelopen week als bestuurslid van het Oranjefonds aanwezig zijn op Paleis Noordeinde bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje. In bijzijn van koningin Máxima zag Raymann hoe drie sociale initatieven waarbij vrijwilligers mensen helpen met psychische problemen. Koningin Máxima gaat zich hier de komende tien jaar ook extra voor inzetten.
Bestuurslid zijn van het Oranjefonds is iets wat Jörgen Raymann met veel plezier doet. Het sluit aan bij zijn eigen levensovertuiging. “Het Oranjefonds is het moederfonds van Nederland, zeg ik weleens. De doelstellingen van het fonds zijn om te zorgen voor een meer hechte maatschappij, waarin iederen meedoet en meetelt. Dat is ook een doel in mijn eigen leven."
Regelmatig komt Raymann de koning en koningin tegen in hun betrokkenheid als beschermpaar van het Oranjefonds. Hoe vindt hij dat ze het doen? "Het is ongelooflijk. Ze zijn oprecht betrokken en informeren altijd naar de projecten. Ze brengen tientallen werkbezoeken aan de projecten. Een van de bestuursleden mag dan mee, en dat heb ik ook een paar keer mogen doen. Ze zijn altijd goed geïnformeerd en weten wat er gaande is. Altijd zijn ze bezig met een volgende stap en wat er nog meer gedaan kan worden. Het is echt een genot om hen als beschermpaar te hebben."
Mentale kracht
Thema van de uitreiking van de Appeltjes van Oranje dit jaar was 'Mentale Kracht', om meer aandacht te vragen voor mensen die kampen met psychische problemen. "Het was het jaar waarin veel mensen in een sociaal isolement kwamen en in geestesnood zijn geraakt. Wij vonden het essentieel om deze groep te gedenken. We hadden 432 inzendingen, die zijn teruggebracht naar 12 waar uiteindelijk de winnaars uit zijn gekozen. Dat geeft aan dat er heel wat mensen hiermee bezig zijn en wij proberen dat zoveel mogelijk te ondersteunen."
De projecten die hebben gewonnen werken dan ook allemaal anders. "Een project is gericht op zelfregie, dat je weer zelf aan de slag gaat. Een andere werkt met ervaringsdeskundigen zodat die anderen kunnen helpen. Er is ook een project op Saba dat jonge meisjes met een geestelijke beperking helpt om ze weerbaarder en sterker te maken. Op Saba, een kleine gemeenschap van 1100 mensen, is het een taboe om hierover te praten. Het geeft dus aan dat we met de Appeltjes van Oranje naar alle instanties kijken, tot in de uithoeken van de koninkrijken. En het is hartstikke leuk om iets voor een ander te doen."
Wil jij helpen of help je zelf hulp nodig? Kijk dan op de website van het Oranjefonds. Bel bij acute psychische nood met 113, 0800-0113. Het is ook mogelijk om via de website (anoniem) te chatten.