Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwtje: Tentoonstelling over koningin Juliana, 75 jaar na inhuldiging

30 april 2021 · Leestijd 2 min

Het duurt nog even, maar het is leuk genoeg om nu al te melden. De Nieuwe Kerk in Amsterdam houdt vanaf september volgend jaar tot februari 2023 een tentoonstelling over koningin Juliana. De tentoonstelling is aan de vooravond van het 75-jarig jubileum van de inhuldiging van de koningin, die op 6 september 1948 in die kerk op de Dam plaatsvond.

Onder koningin Juliana ontstond het Nederland zoals we dat nu kennen, aldus De Nieuwe Kerk in de aankondiging van de expositie. "Juliana was in haar regeerperiode ongekend populair door haar eenvoud en menselijkheid. Ze stond ook bekend om haar, voor velen toen nog vaak, moderne ideeën. De tentoonstelling zet ons land en haar persoon naast elkaar."

Lees verder onder de foto's.

De Nieuwe Kerk treft nu de voorbereidingen voor de tentoonstelling. "Het wordt een bijzondere tentoonstelling over een veelbewogen leven. Haar regeerperiode, van 1948 tot 1980, stond in het teken van herstel, verandering en vernieuwing. Van wederopbouw tot nieuwbouwwijken zoals de Bijlmermeer, de onafhankelijkheid van Indonesië en Suriname, de Koude Oorlog, de komst van grote groepen gastarbeiders, de pil en echtscheidingen, krakers en provo’s. De kerncentrales in Dodewaard en Borssele en de Ban-de-Bom-beweging. Van de Watersnoodramp tot de autoloze zondagen van het kabinet Den Uyl. De eeuw van Juliana bracht Nederland in een stroomversnelling."

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--