Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Keizer Akihito kan nu echt beginnen met aftellen

1 april 2019 · Leestijd 2 min

Na dertig jaar komt er nu bijna een einde aan zijn regeertijd. Keizer Akihito en zijn echtgenote Michiko kunnen nu echt gaan aftellen. Japan is maandag begonnen aan de laatste maand uit het Heisei-tijdperk. Dat is de jaartelling die in januari 1989 begon met de troonsbestijging van keizer Akihito. Op 30 april komt daar een einde aan. Die dag treedt de keizer af en een dag later volgt oudste zoon Naruhito hem op.

De 85-jarige Akihito heeft maandag in het keizerlijk paleis het regeringsbesluit ondertekend waarin is vastgelegd wat de naam wordt van het nieuwe keizerlijk tijdperk: Reiwa. Kabinetssecretaris Yoshihide Suga had die tijdens een rechtstreeks uitgezonden persbijeenkomst bekendgemaakt. Reiwa gaat in op 1 mei, bij de troonsbestijging van keizer Naruhito.

Suga zei bij de presentatie dat de naam was gebaseerd op een gedicht uit Manyoshu, de oudste bestaande verzameling Japanse poëzie. Het eerste karakter van Reiwa staat voor 'fortuinlijk', terwijl het tweede kan worden vertaald als 'vrede of harmonie'. Niet eerder waren de karakters overgenomen uit de Japanse klassieke literatuur.

Dat het kabinet de naam al een maand voor het aantreden van keizer Naruhito vertelt, heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad. Het was namelijk een breuk met de rond het keizershuis alles bepalende traditie. Die wil dat de naam van de 'gengo' - het tijdperk - pas bekend wordt als de troonswisseling een feit is. Dat was meestal ook het geval omdat de laatste 202 jaar geen keizer meer tussentijds is afgetreden en een troonswisseling plaatsvond door het overlijden van de 'tenno', zoals de keizer wordt aangeduid.

Premier Shinzo Abe nam evenwel een voor zijn doen voortvarend besluit en ging in tegen de wensen van zijn conservatieve achterban. Hij vond dat het om praktische redenen beter was om de nieuwe naam eerder bekend te maken. Op die manier hebben bedrijven, die de traditionele jaartelling gebruiken, nog een maand de tijd om software en computers daaraan aan te passen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--