Keizer Naruhito kan voorlopig niet veel doen
De Japanse keizer Naruhito zit deze week een jaar op de Chrysantentroon. Op 1 mei 2019 volgde hij zijn daags daarvoor afgetreden vader keizer Akihito op in een voor Japan historische plechtigheid. Het was immers al meer dan twee eeuwen geleden dat een keizer vrijwillig de troon had opgegeven. Er moest zelfs een speciale wet voor worden gemaakt en Akihito, die de wens om met pensioen te gaan al uitsprak in de zomer van 2016, moest mede daarom veel geduld hebben.
Na de troonswisseling volgden talloze plechtigheden en ceremonies die in oktober culmineerden in de officiële verklaring van keizer Naruhito voor het oog van de hele wereld dat hij de troon had bestegen. Bij de festiviteiten in Tokio waren meer dan honderden landen vertegenwoordigd, de belangrijkste met hun staatshoofd. Zo waren ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aansluitend aan hun staatsbezoek aan India in Tokio aanwezig, zoals Naruhito en echtgenote Masako dat zes jaar eerder ook waren bij de inhuldiging van Willem-Alexander.
Het jaar 2020 zou voor de nieuwe keizer een 'oogstjaar' worden. Na alle plichtplegingen was het tijd om ook echt aan het werk te gaan en zich in binnen-en buitenland te laten zien. Er werden bezoeken voorbereid en de Britse koningin Elizabeth stuurde een uitnodiging voor een staatsbezoek dit voorjaar. Maar het coronavirus heeft roet in het eten gegooid.
Lees verder onder de foto's.
Traag
Alle evenementen werden afgelast, inclusief de Olympische Spelen en bezoeken moesten worden uitgesteld. De Queen heeft zich met haar man prins Philip teruggetrokken op Windsor Castle en het Japanse keizerspaar komt nauwelijks de deur uit van het Akasaka-paleis. Zelfs de diploma-uitreiking van prinses Aiko werd overgeslagen.
Zo voortvarend als Willem-Alexander uit de startblokken kon vertrekken bij zijn aantreden in 2013, met in hoog tempo kennismakingsbezoeken aan alle provincies en bij collega-staatshoofden en werkbezoeken aan Duitse deelstaten, zo traag verloopt alles nu voor keizer Naruhito. Enig pluspunt is dat de belasting voor keizerin Masako, die een broze gezondheid heeft, daardoor niet te zwaar wordt. Al heeft Masako sinds de troonswisseling bijna alle verplichtingen kunnen nakomen en lijkt ze in haar nieuwe rol opgebloeid.
Volgens opiniepeilingen zijn de Japanners tevreden over het keizerschap van Naruhito, met wie het 'Reiwa'-tijdperk begon. Maar veel heeft hij nog niet kunnen doen.
Bron: ANP