Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Keizer Naruhito spreekt over 'diep berouw' bij herdenking

15 augustus 2019 · Leestijd 2 min

Keizer Naruhito heeft net als zijn vader keizer Akihito "diep berouw" getoond voor het Japanse oorlogsverleden. Naruhito deed dat bij de nationale herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Tokio. Het was voor het eerst dat Naruhito als keizer deze plechtigheid voor de drie miljoen Japanse oorlogsdoden bijwoonde.

De tekst van zijn korte toespraak was vrijwel identiek aan die van zijn vader Akihito. Die zorgde in 2015 voor een schok door van "diep berouw" te spreken, een formulering die Naruhito heeft overgenomen. "Terugkijkend op de lange periode van naoorlogse vrede, denkend aan ons verleden en rekening houdend met de gevoelens van diep berouw, hoop ik oprecht dat de verwoestingen van oorlog nooit zullen worden herhaald."

"Mijn gedachten zijn bij de vele mensen die hun dierbare leven hebben verloren in de laatste oorlog en hun nabestaanden, terwijl ik deze herdenkingsplechtigheid voor de oorlogsdoden bijwoon met een diep en hernieuwd gevoel van verdriet", aldus keizer Naruhito. Hij werd in de Nippon Budokanhal vergezeld door keizerin Masako.

De plechtigheid werd bijgewoond door zo'n 5400 mensen, de meeste van hen nabestaanden. Japan capituleerde op 15 augustus 1945, kort nadat atoombommen waren afgegooid boven de steden Hiroshima en Nagasaki.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--