Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Uitgelichte afbeelding

Herken jij op deze foto de twee co-prinsen van Andorra?

29 juli 2023 · 08:00

Update: 27 juli 2023 · 11:25

Misschien heb je in de vakantie weleens een bezoek gebracht aan Andorra, een kleine landje in de oostelijke Pyreneeën. Het eeuwenoude dwergstaatje heeft een bijzondere staatsvorm, waarbij twee co-prinsen gezamenlijk staatshoofd zijn. Ken jij ze?

De monarchie van het kleine Andorra zit op een heel bijzondere manier in elkaar. Er zijn twee 'co-prinsen', die gedeeld staatshoofd van het land zijn, maar allebei niet in Andorra wonen. Een van deze co-prinsen is de bisschop van het Spaanse La Seu d'Urgell, een stad in Catalonië. Joan Enric Vives i Sicília, die daar in 2003 aantrad als bisschop, is sinds dat jaar dus ook een van de twee staatshoofden van het nabijgelegen landje Andorra.

Internationale hoofdrolspeler

Op de groepsfoto staat de bisschop (voor de kijkers) rechts van de andere co-prins van Andorra. In hem herkennen we een internationale hoofdrolspeler: Emmanuel Macron, die 'ook' president van het grote buurland Frankrijk is.

President Emmanuel Macron van Frankrijk en bisschop Joan Enric Vives i Sicília van La Seu d'Urgell zijn allebei co-prins van Andorra.

Wie is er de baas in Andorra?

Andorra is een democratisch land, waar de echte leiders aan de macht komen door verkiezingen. De Spaanse bisschop en de Franse president zijn formeel staatshoofd, maar de werkelijke macht ligt bij de regering, die het land bestuurt. Sinds 2019 is de liberaal-democratische Xavier Espot Zamora regeringsleider (een soort premier) van het land. Maar het feit dat het land twee staatshoofden heeft, vraagt om een blik in de geschiedenis. 

Lees verder onder de foto's.

De staatshoofden van Andorra ontmoeten elkaar op het Elyseepaleis in Parijs.
De werkelijke macht in Andorra ligt bij Xavier Espot Zamora, hier ook te gast in Parijs, en zijn regering.

Hoe oud is Andorra? 

Voor de ontstaansgeschiedenis moeten we terug naar de tijd van keizer Karel de Grote, die leefde van 747 (of 748) tot 814. Hij stichtte marken (bufferstaten) om het gebied dat we nu kennen als Frankrijk te beschermen tegen de Moren. Een van die staatjes was Andorra. Het land zou al in 805 zijn ontstaan.

De co-prinsen van Andorra begroeten elkaar hartelijk.

Macht gedeeld sinds 1278

In de 13e eeuw ontstond er een conflict over de heerschappij over Andorra tussen het bisdom Urgell (aan de Spaanse kant) en het graafschap Foix (aan de Franse kant). In 1278 werd er een compromis gesloten: de soevereiniteit zou voortaan gedeeld worden, wat via een reeks aanpassingen uitmondde in de huidige situatie. In de tussentijd waren ook Franse koningen en keizers co-prins van Andorra. Sinds Andorra in 1993 een moderne grondwet kreeg, bemoeien de co-prinsen zich niet meer met de dagelijkse gang van zaken in het land. Zij vervullen in het kleine bergstaatje alleen nog een ceremoniële taak. 

Beeld: ANP

Meest gelezen

Lees ook

Mis niets van Blauw Bloed

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

Lees onze privacyverklaring.