Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Uit het archief: prinsessen Beatrix, Margriet, Irene en Christina spelen het kerstverhaal

15 december 2023 · Leestijd 2 min

Nog 10 dagen en dan is het kerst! Deze hele decembermaand trakteren we je op de website van Blauw Bloed op inspirerende en warme verhalen. En natuurlijk geven we ook af en toe een cadeautje weg. Vandaag duiken we voor je in het archief en laten we leuke beelden zien uit 1961. De prinsessen Beatrix, Margriet, Irene en Christina voerden dat jaar namelijk het kerstverhaal op en daar zijn leuke beelden van.

Waar de koning en koningin nu voornamelijk in persoonlijke kringen de kerstdagen doorbrengen, mocht er in de tijd van koningin Juliana (1909-2004) gefilmd worden. In 1961 vond de kerstviering plaats in de Burgerzaal van het Paleis op de Dam.

Het kerstverhaal

Koningin Juliana las die dag het kerstevangelie voor uit Lukas, waarna het spel ‘De ster van Bethlehem’ werd gespeeld. Prinses Beatrix speelde de rol van verteller, prinses Margriet kroop in de huid van Maria, prinses Christina was dorpsvrouw en prinses Irene had zich vermomd als engel. 

Lees verder onder de foto's. 

irene-kerstengel-1961
21 december 1961: prinses Irene als engel tijdens de generale receptie voor het kerstspel dat opgevoerd gaat worden op de Dam.
margriet-maria-1961
Op 22 december 1961 speelt prinses Margriet Maria in het kerstverhaal.
kerstverhaal-beatrix
De opvoering van het kerstverhaal in 1961.

Het acteertalent van prinses Beatrix

De beelden zijn al die jaren bewaard gebleven, waardoor we anno 2023 nog steeds van het tafereel kunnen genieten. Kijk zelf maar!

Ook leuk om te lezen: 5x koninklijke musea-tips voor de kerstvakantie. 

Lees verder onder de video. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wie ben jij in het kerstverhaal?

Ben je nu nieuwsgierig of je net als prinses Margriet echt een Maria bent of net als prinses Beatrix een Eva? Ontdek het in de kersttest van EO. Na een paar vragen weet je precies welk personage je bent uit het kerstverhaal (en je kunt ook leuke prijzen winnen). 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--