Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: 10x nostalgische kiekjes van prinses Anne

26 september 2022 · Leestijd 2 min

De Britse prinses Anne, de enige zus van koning Charles III, staat bekend als de 'no nonsense' prinses. Ze behoort sinds jaar en dag tot de hardst werkende leden van het Britse koningshuis. We gaan op deze dag even terug in de tijd en zetten tien zwart-wit kiekjes uit haar jonge jaren op een rijtje.

Bij haar geboorte op 15 augustus 1950 krijgt ze de namen Anne Elizabeth Alice Louise. Prinses Anne draagt de titel Princess Royal, een titel die aan de oudste dochter van een Brits monarch kan worden toegekend. De prinses is sinds 12 december 1992 getrouwd met Timothy Laurence, een voormalig stalmeester van haar moeder koningin Elizabeth (1926-2022). Uit haar eerste huwelijk heeft ze twee kinderen: Peter en Zara. Anne is oma van vijf kleinkinderen.

Prinses-Elizabeth-met-pasgeboren-dochter
Prinses Elizabeth met haar pasgeboren dochter Anne, 1950.
Prinses-Anne-4-jaar
Een officieel portret ter ere van haar vierde verjaardag.
Prinses-Elizabeth-met-Charles-en-Anne
De kleine prins Charles en prinses Anne op de foto met hun moeder Elizabeth, die een jaar later - in 1952 - koningin wordt.
Prinses-Anne-met-pony
De 9-jarige Anne met haar pony 'Greensleeves'. Ze is van jongs af aan al gek op paarden.
familiefoto-21-april-1965
De 14-jarige Anne op de verjaardag van haar moeder, 21 april 1965. De familiefoto is gemaakt bij Frogmore House in Windsor.
Prinses-Anne-1967
Een foto uit 1967.
Charles-Anne-koets
Samen met broer Charles op weg naar de House of Lords in Londen voor de opening van parlementaire jaar, 1967.
Prinses-Anne-1970
Deze foto is gemaakt op 26 februari 1970.
Trooping-the-Colour-1970
De 19-jarige Anne staat naast haar vader Philip op het balkon van Buckingham Palace tijdens Trooping the Colour in 1970.
Prinses-Anne-1974
Een foto uit 1974.

Prinses Anne heeft ruim een jaar na het overlijden van haar vader prins Philip (1921-2021) ook afscheid moeten nemen van haar geliefde moeder. Kort na haar overlijden liet Anne weten dat ze blij was dat ze bij de laatste momenten van Elizabeth in Balmoral Castle mocht zijn. De prinses reisde samen met de kist van haar moeder van Edinburgh naar Londen en bracht een statement naar buiten nadat het vliegtuig geland was. "Het was een eer en een voorrecht om haar te mogen vergezellen op haar laatste reizen."

Anne begeleidde de kist van haar moeder niet alleen op de vlucht naar Londen, maar ook tussen Balmoral Castle en het Schotse Edinburgh. Volgens de BBC was het de wens van Elizabeth zelf dat haar enige dochter een belangrijke rol zou spelen bij de begeleiding van de kist. Niet alleen omdat Charles druk zou zijn met koninklijke verplichtingen, maar ook omdat Anne bekendstaat als de rots waarop de familie kan bouwen.

Koning-Charles-en-zus-prinses-Anne_1
Broer en zus tijdens de uitvaartplechtigheid van hun moeder koningin Elizabeth, 19 september 2022.
Koning-Charles-en-zus-prinses-Anne_2

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--