Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: De 10 kledingregels van de Britse royals

16 augustus 2021 · Leestijd 4 min

Koningin Elizabeth ziet er steevast tip top uit. Ook haar familieleden kun je eigenlijk altijd door een ringetje halen. Door de jaren heen zijn er veel ongeschreven regels en kledinggewoontes ontstaan binnen de Britse koninklijke familie. Stijlmeester Bodo Breg bespreekt er tien met ons.

1. Alle kleuren van de regenboog

Koningin Elizabeth kiest vaak voor felgekleurde kleding: fuchsia, pimpelpaars of knalrood. Door opvallende kleding te dragen, zorgt zij ervoor dat iedereen in het publiek een glimp van haar kan opvangen. De andere leden van het Britse koningshuis dienen dan ook rekening te houden met hun kledingkeuze als zij ergens verschijnen aan haar zijde. Het is namelijk niet de bedoeling dat zij alle aandacht naar zich toe trekken. 

Ook Kate zien wij vaak gekleed in een opvallende kleur. Op momenten dat zij niet met de Queen is, doet zij haar best om ook op te vallen als toekomstig koningin zijnde van het Verenigd Koninkrijk. 

Lees verder onder de foto's.

2. Hoedentraditie

Denk je aan royals, dan denk je aan extravagante hoeden. In het verleden was het not done om als vrouw je haar te tonen in het openbaar. Hierdoor is de hoedentraditie ontstaan aan het Britse hof. Tegenwoordig worden de hoeden gebruikt om een fashion statement te maken. Prinsessen Eugenie en Beatrice doen het voor!

Lees verder onder de foto's.

3. Denim

William en Catherine tijdens hun officiële bezoek aan Canada in 2017.
William en Catherine tijdens hun officiële bezoek aan Canada in 2017.

De Britse royals zul je bij publieke optredens niet snel in spijkerstof zien. Deze stof werd vroeger gebruikt als werkkleding en daarom was het niet geschikt om te dragen als lid van het Britse koningshuis. Tijdens buitenlandse bezoeken laat Catherine deze regel een beetje los. Ook in hun vrije tijd dragen ze wel eens een spijkerbroek. Dat moet kunnen toch?

Lees verder onder de foto.

4. Handschoenen

Koningin Elizabeth zien wij eigenlijk altijd met handschoenen aan. Dit is een bewuste keuze van de vorstin. Het geeft haar enerzijds meer aanzien. Anderzijds was het met name voor de coronapandemie het een hygiënische keuze aangezien zij toen nog veel handen schudde.

Lees verder onder de foto's.

5. Kinderkleding

Al sinds de zestiende eeuw zien we de jonge prinsjes van de Britse koninklijke familie in een korte broek verschijnen. Destijds was het dragen van lange broeken alleen voor jongens uit de middle class. Tegenwoordig zien we nog steeds de jongsten in korte broek verschijnen, zoals prins George en prins Louis. Maar met Kerst maken William en Catherine een uitzondering. Dan is het toch écht te koud om een korte broek te dragen voor prins George.

Lees verder onder de foto's.

6. Handtassen

De handtas is onmisbaar voor koningin Elizabeth. Ze draagt altijd hetzelfde klassieke model met zich mee. De tas is niet alleen praktisch, maar de koningin gebruikt haar accessoire ook om mee te communiceren naar het hofpersoneel. Zodra ze haar handtas op tafel zet, zou dit betekenen dat ze er zo snel mogelijk vandoor wil.

Lees verder onder de foto's.

7. Jurken en rokken

Camilla-wind.jpg

Jurken en rokken mogen volgens de Britse kledingregels niet korter zijn dan tien centimeter boven te knie. Om de rok in alle situaties naar beneden te houden, wordt looddraad in de zoom toegevoegd. Misschien een idee voor Camilla?

Lees verder onder de foto.

8. Sleehak

Harry en Meghan tijdens een officieel bezoek aan Australië in oktober 2018.
Harry en Meghan tijdens een officieel bezoek aan Australië in oktober 2018.

De sleehak is een handige sandaal om op te lopen. We zien hem regelmatig terug bij Kate en ook Meghan droeg een dergelijke schoen vaak. Koningin Elizabeth is geen liefhebber van de schoen dus de dames zullen deze dan ook niet snel in haar aanwezigheid dragen.

Lees verder onder de foto.

9. Materialen

diana-bruilof.jpg

Een stof die door veel Britse royals vermeden wordt, is ruwe zijde. De stof kreukelt ontzettend snel en dit is onhandig wanneer je er als royal altijd representatief uit wil zien bij publieke gelegenheden. Dit ging mis bij de trouwjurk van prinses Diana. Toen zij de koets uitstapte, zat haar hele rok onder de kreukels.

10. Trouwen met toestemming

kate-trouwjurk.jpg

Trouwjurken van Britse royals zijn altijd elegant en fatsoenlijk. Hier ziet koningin Elizabeth ook op toe. Zo moeten alle trouwjurken van haar familieleden van eerst door haar worden goedgekeurd.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--