Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 jonge royals: De nieuwe generatie troonopvolgers

15 maart 2021 · Leestijd 3 min

Prinses Amalia, de Deense prins Christian, kroonprinses Elisabeth van onze zuiderburen... ze worden allemaal van jongs af aan klaargestoomd om het op een dag over te nemen van hun koninklijke voorgangers. In ons tweeluik 'De nieuwe generatie troonopvolgers' laat Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten, deze jonge royals de revue passeren. 

Deel 1: Amalia, Elisabeth, Ingrid-Alexandra en Leonor

Koningsdag op Paleis Huis ten Bosch, 2020.
Koningsdag op Paleis Huis ten Bosch, 2020.

We zoomen als eerste uiteraard in op de Prinses van Oranje. Justine: "We hebben natuurlijk Amalia op de voet kunnen volgen. Van heel klein schattig meisje in de sneeuw, of met een vuvuzela, tot de dame die ze nu is met hele diplomatieke, gevatte antwoorden." De 17-jarige Amalia is zich wel degelijk bewust dat ze een troonopvolgster is. "Zeker ook de afgelopen Koningsdag vond ik het heel erg leuk om te zien dat ze ook een beetje de regie nam", aldus Justine.

Lees verder onder de foto.

Een trotse vader. Koning Filip met zijn oudste dochter bij de officiële viering van haar 18e
Een trotse vader. Koning Filip met zijn oudste dochter bij de officiële viering van haar 18e verjaardag in het Koninklijk Paleis in Brussel, 24 oktober 2019.

De 19-jarige kroonprinses Elisabeth is een enorm succesnummer in de Belgische monarchie. Justine: "Ze heeft natuurlijk het DNA van haar vader en ze heeft van jongs af aan mee kunnen kijken. Maar ze heeft ook absoluut dat sociale en charmante, en ook de schoonheid van haar moeder."

Drie generaties. Een portret gemaakt na de confirmatie van prinses Ingrid Alexandra, 31 augustus
Drie generaties. Een portret gemaakt na de confirmatie van prinses Ingrid Alexandra, 31 augustus 2019.

Hoewel we prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen (17) niet zo vaak zien, heeft ze al wel meerdere officiële dingen gedaan. "Wat ik ook erg mooi vond was haar belijdenis", vertelt Justine. "Er werden toespraken gehouden waarbij ze zelf ook wel geëmotioneerd raakte. Er waren lieve woorden van haar oma en haar moeder. Dat vond ik wel heel indrukwekkend om te zien."

Prinses Leonor treedt op 31 oktober 2018 in de voetsporen van haar vader, die eveneens op zijn
Prinses Leonor treedt op 31 oktober 2018 in de voetsporen van haar vader, die eveneens op zijn dertiende zijn eerste speech uitsprak. Leonors debuut is bij de herdenking van 40 jaar Spaanse grondwet.

Prinses Leonor, de 15-jarige dochter van koning Felipe, kun je zo'n beetje uittekenen in een keurig jurkje met ballerina's (of nu soms ook met een klein hakje). Justine: "Spanje heeft natuurlijk een andere cultuur dan wij in Nederland. Het is allemaal wat behoudener en conservatiever. Misschien ook wat strenger qua opvoeding". Maar op haar dertiende verjaardag levert ze al haar eerste toespraak af!

Bekijk deel 1

Deel 2: Christian, Estelle en George

Officieel generatieportret ter ere van de 80e verjaardag van koningin Margrethe van Denemarken,
Officieel generatieportret ter ere van de 80e verjaardag van koningin Margrethe van Denemarken, april 2020.

De Deense koningin Margrethe vierde vorig jaar april haar tachtigste verjaardag. Voor die gelegenheid zijn er nieuwe foto’s gemaakt van de vorstin. Ook een serie officiële foto's met haar zoon kroonprins Frederik en haar kleinzoon prins Christian. "Dan zie je dat er van een kleine prins geen sprake meer is", aldus Justine. De toen 14-jarige Christian krijgt op deze wijze een duidelijke plek in de lijn van troonopvolging.

Prinses Estelle vergezelt haar ouders bij de viering van de naamdag Victoria, 12 maart 2018.
Prinses Estelle vergezelt haar ouders bij de viering van de naamdag Victoria, 12 maart 2018.

Prinses Estelle van Zweden zien we in verhouding met de anderen heel erg veel. "Ik denk dat we haar zoveel zien omdat Victoria weleens heeft gezegd dat ze het heel ingewikkeld vond om altijd een beetje buiten de media te zijn gehouden", vertelt Justine. Kroonprinses Victoria kon heel moeilijk wennen aan die plotselinge omslag. Zij probeert nu haar dochter zo natuurlijk mogelijk te laten wennen aan het koninklijke leven.

In juli 2017 brengen prins William en Catherine een officieel bezoek aan Polen. Prins George en
In juli 2017 brengen prins William en Catherine een officieel bezoek aan Polen. Prins George en prinses Charlotte nemen ze mee op hun reis. Prins Louis wordt een klein jaar later geboren.

Ook de Britse prins George wordt van jongs af aan een beetje meegenomen in het koninklijke leven. "Het was eigenlijk niet heel erg een verrassing dat Kate en William hun kinderen mee gingen nemen op hun reizen. Dat deden Diana en Charles ook al", vertelt Justine.

Benieuwd wat Justine Marcella nog meer te vertellen heeft? Kijk hieronder het tweede deel van ons tweeluik 'De nieuwe generatie troonopvolgers'.

Bekijk deel 2

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--