Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: De tien mooiste galajurken van prinses Mary

5 februari 2022 · Leestijd 3 min

Het is feest in de koninklijke familie van Denemarken. Kroonprinses Mary viert deze zaterdag haar vijftigste verjaardag. In aanloop naar haar verjaardag deelde het Deense hof nieuwe galaportretten van Mary en haar echtgenoot Frederik. Op deze officiële foto's poseert ze in een zachtblauwe japon. Naast deze glinsterende galajurk zetten wij er nog negen op een rijtje.

De zachtblauwe galajurk met glinsterende pailletten is van de Deense ontwerper Lasse Spangenberg. Het resultaat is op en top glitter en glamour!

Ook op de eerdere officiële portretten draagt Mary schitterende galajurken. Een paar dagen voor haar 43e verjaardag, in februari 2015, komt er een portret uit waarop de prinses een lichtroze japon draagt van de Australische ontwerpster Carla Zampatti.

Eind september 2015 komt er nog een portret uit. Hier zien we Mary in een fluwelen bordeauxrode jurk. Deze draagt ze later nog een keer; in 2020 tijdens de nieuwjaarsreceptie. Op de twee portretten en op de nieuwjaarsreceptie draagt ze de Ruby Parure Tiara.

Frederik en Mary poseren op de rode loper met singer-songwriter Karen Marie Orsted.
Frederik en Mary poseren op de rode loper met singer-songwriter Karen Marie Orsted.

In 2013 bezoeken Mary en Frederik het geboorteland van Mary: Australië. Tijdens hun vijfdaagse officiële bezoek vanwege het 40-jarig bestaan van het Sydney Opera House poseren ze op de rode loper met singer-songwriter Karen Marie Orsted. Zij wint die avond een award tijdens de 'Crown Prince Couple Awards 2013'. Mary schittert in een witte jurk met laagjes en een strapless schouder.

Mary poseert met Frederik op de rode loper van de  Bambi Awards.
Mary poseert met Frederik op de rode loper van de Bambi Awards.

In 2014 is prinses Mary, samen met haar man Frederik, aanwezig bij de Bambi Awards. Dit is een Duitse mediaprijs. Het koppel poseert op de rode loper in Berlijn. Hier zien we Mary in een blauwe glitter japon, met een riem om de middel en een asymmetrische schouder.

Tijdens het afscheidsdiner van prinses Beatrix, aan de vooravond van de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013, draagt Mary een lichtroze jurk met een stijlvol bewerkt lijfje. De geborduurde top is voorzien van glinsterende kraaltjes. Deze jurk draagt ze twee jaar later opnieuw, namelijk op de 75e verjaardag van haar schoonmoeder koningin Margrethe. De japon is ontworpen door de Deense ontwerper Birgit Hallstein. 

Mary en Frederik op het huwelijk van de Zweedse prins Carl Philip en prinses Sofia.
Mary en Frederik op het huwelijk van de Zweedse prins Carl Philip en prinses Sofia.

Op 13 juni 2015 trouwt de Zweedse prins Carl Philip met Sofia Hellqvist. Mary en Frederik zijn voor het huwelijk in Stockholm uitgenodigd. Mary draagt op de feestelijke dag een lichtblauwe 'prinsessenjurk', een jurk met een wijde rok. 

Mary en Frederik voorafgaand aan het galadiner voor de premier van IJsland.
Mary en Frederik voorafgaand aan het galadiner voor de premier van IJsland.

In januari 2017 is de IJslandse premier op officieel bezoek in Denemarken. Hierbij hoort ook een galadiner. Mary kiest deze avond voor een zwarte galajurk. De bovenkant is gemaakt van kant, de rok is verdeeld in drie lagen. 

Prinses Mary en prins Albert van Monaco onderweg naar het galadiner.
Prinses Mary en prins Albert van Monaco onderweg naar het galadiner.

Een paar maanden later, in mei 2017, staat er weer een galadiner op de agenda. Dit keer vindt deze plaats in Noorwegen. In Oslo vieren veel Europese royals de 80e verjaardag van koning Harald en die van koningin Sonja. Mary wordt begeleid door prins Albert van Monaco. De Deense prinses draagt een goudkleurige japon met een ruitpatroon. 

Kroonprinses_Mary_in_gala_in_Tokyo.jpg

In 2019 wordt de Japanse keizer Naruhito ingehuldigd. De dag na de inhuldiging wordt er een diner georganiseerd ter ere van de keizer. Mary en Frederik zijn ook van de partij. We zien Mary in een schitterende japon met bijpassende glitter cape. De jurk is ontworpen door Birgit Hallstein en de glinsterende cape door Jesper Høvring. Beiden zijn Deense ontwerpers. 

Foto's: ANP / Kongehuset.dk

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--