Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Fotosessies door de jaren heen

29 juni 2023 · Leestijd 2 min

Vrijdag is het weer zover: de jaarlijkse fotosessie met het koninklijk gezin voordat de zomervakantie begint. Natuurlijk zal Blauw Bloed er ook dit jaar op deze site verslag van doen! Het poseren voor de pers uit binnen- en ook buitenland is een traditie die decennia teruggaat. Bekijk hier alvast de leukste foto’s door de jaren heen!

De eerste fotosessie

Al in de jaren ‘30 van de vorige eeuw werd koningin Wilhelmina tijdens haar skivakantie geadviseerd om fotosessies te organiseren voor de pers. Zo geschiedde. Pas later, in de jaren ‘60, poseren de Oranjes ook voorafgaand aan hun zomervakantie voor de media. Koningin Juliana begon die traditie bij villa ‘De Gelukkige Olifant’ in het Italiaanse Porto Ercole.  

Beelden in ruil voor privacy

De fotosessie is bedoeld als tegenprestatie. De pers krijgt de gelegenheid om de royals in hun privé-omgeving te filmen en te fotograferen. In ruil daarvoor wordt van de media gevraagd om ze tijdens hun vakantie met rust te laten. Het begon als een ongeschreven afspraak tussen de media en de koninklijke familie. In 2005 werd dit vastgelegd en presenteerde de RVD de Mediacode.

Er kwam een aanpassing in 2022, toen werd besloten dat de fotosessies voortaan op meerdere momenten door het jaar heen plaats zouden vinden. Niet meer alleen voor de zomer- en tijdens de wintersportvakantie, maar op momenten dat het hele gezin aanwezig kan zijn. 

Een Griekse fotosessie?

Anders dan zijn moeder en grootmoeder organiseert Willem-Alexander geen fotomoment bij zijn zomerverblijf, een villa in Griekenland. Hij vertelde dat het niet geschikt is om daar een grote groep pers te ontvangen.   

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--