Van koninklijk huwelijk tot pauselijke begrafenis: de rijke historie van Santa Maria Maggiore

De basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome staat deze week volop in de belangstelling. Het is namelijk de plek waar paus Franciscus op zaterdag wordt begraven. De basiliek is zestien eeuwen geleden gebouwd en staat bekend als hét Mariaheiligdom. Meerdere pausen vonden hier hun laatste rustplek maar het is ook de plek waar prinses Irene in 1964 trouwde met Carlos Hugo.
De basiliek van Santa Maria Maggiore was in 1964 het decor van het huwelijk tussen prinses Irene en de Spaanse prins Carlos Hugo. In een van de vier pauselijke basilieken van Rome werden de twee ingezegend. Maar hoe kwamen een Nederlandse prinses en Spaanse prins in Italië terecht voor hun huwelijk?
Katholieke prinses
In haar jeugd werd prinses Irene door haar ouders protestants opgevoed. Deze christelijke geloofsleer zagen we tot die tijd terug bij de meeste Oranjes. Toch stuitte Irene in haar geloofsleven op een aantal vragen die haar aan het denken zette. In de Katholieke Kerk voelde ze zich meer op haar plek en ervaarde ze meer vrijheid, vertelde de prinses in het EO-programma Adieu God. De geruchten dat prinses Irene de overstap had gemaakt van het protestantisme naar het katholicisme werden eerst ontkend, maar uiteindelijk toch bevestigd. In januari 1964 werd ze door kardinaal Alfrink herdoopt en opgenomen in de Rooms-Katholieke Kerk. Deze persoonlijke keuze leidde tot veel verbazing in het verzuilde Nederland.
Lees verder onder de foto.

Er laaide nog meer discussie op toen prinses Irene van plan was zich te verloven met Carlos Hugo, een Spaanse troonpretendent. Dit riep nog meer vragen op omdat Irene hiermee mogelijk aanspraak kon maken op de Spaanse troon, terwijl ze ook in Nederland voorkwam in de lijn van troonopvolging. Er ontstond een discussie en er geen toestemmingswet voor haar aanstaande huwelijk kwam. Hiermee viel ze weg uit de lijn van troonopvolging, maar kon wel haar eigen gang gaan. Veel mensen dachten dat Irene zich vanwege haar huwelijk had bekeerd tot het katholicisme. Maar dat is volgens haar absoluut niet waar: "Ik vind niet dat je zoiets belangrijks voor een ander kunt doen om iemand te pleasen".
Lees ook over:
Prinses Irene over haar huwelijk en geloof: "Ik vind niet dat je zoiets belangrijks voor een ander kunt doen"
Huwelijk in Rome
Er was in Nederland weinig blijdschap rondom het aanstaande huwelijk. Pas tien dagen voor de bruiloft, op 19 april 1964, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat het huwelijk tussen Irene en Carlos Hugo op 29 april zou plaatsvinden in Rome. De familie van de bruidegom, de Bourbon-Parma's, gaf de voorkeur aan een grootschalig huwelijk dat ingezegend zou worden door de paus. Hij weigerde echter om dit te doen, dus werd de basiliek van Santa Maria Maggiore uitgekozen als trouwlocatie. Het eeuwenoude antieke bouwwerk is beroemd om de vele mozaïeken en kunstwerken.
Lees verder onder de foto's.


De basiliek in Rome heeft veel weg van een grootse royal wedding. Tóch waren koninklijke gasten zoals koningin Juliana, prins Bernhard en andere leden van het Koninklijk Huis niet aanwezig. Kardinaal Giobbe voltrok het kerkelijk huwelijk van Irene en Carlos Hugo. Het bruidspaar mocht wel op audiëntie komen bij paus Paulus VI.
Helaas hield de liefde tussen de twee geen stand. Het huwelijk werd in 1981 door een echtscheiding ontbonden.

Lees ook over:
Van protestantse traditie naar moderne liefde: hoe het geloof veranderde in Oranje-huwelijken
Beeld: ANP

Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop - Steenhoven