Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Hoe was 2020 voor het koningspaar?

9 januari 2021 · Leestijd 3 min

2020 was een bewogen jaar voor ons allemaal. En dat was niet anders voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Vanavond in onze uitzending blikt koningshuisdeskundige Rick Evers met ons terug op vorig jaar. Hoe heeft het koningspaar het gedaan, en wat kunnen we komend jaar verwachten?

ANP-423101880.jpg

Het koningspaar heeft het afgelopen jaar met de mogelijkheden die er waren goed gedaan, is de conclusie van Rick Evers. "Op hun manier hebben ze aangemoedigd, vertegenwoordigd en verbonden. In eerste instantie was het koningspaar aan huis gebonden, maar ze hebben de telefoon gepakt en tientallen telefoon- en videogesprekken gevoerd. Dat is ook steeds professioneler geworden. Op deze manier was het koningspaar toch dichtbij de mensen, en konden ze hen zo steunen en een pluim geven."

Coronabezoeken

Het koningspaar op bezoek bij het RIVM.
Het koningspaar op bezoek bij het RIVM.

Tijdens de eerste lockdown in maart startten de koning en koningin met het afleggen van zogeheten 'coronawerkbezoeken'. Ze bezochten onder meer bedrijven die getroffen waren door de crisis, scholen, ziekenhuizen en het RIVM. Maar hoe beslissen ze nu welk bezoek wordt afgelegd? "Ze krijgen duizenden brieven en mails met uitnodigingen. Dat zal afgelopen jaar niet anders zijn geweest, hetzij om andere redenen", legt Rick Evers uit. "Maar ze hebben ook een eigen netwerk. Bijvoorbeeld via persoonlijk adviseurs en via de ministeries. Ook vanuit hun privéleven hebben vrienden en bekenden input gegeven waar bezoeken uit zijn ontstaan. Het kan dus op allerlei manieren."

Griekenland

De koning en koningin kwamen afgelopen jaar ook groot in het nieuws vanwege de al veelbesproken vakantie naar Griekenland. Twee maanden daarna verscheen een onderzoek van het NPO2-programma Nieuwsuur, uitgevoerd door Ipsos, waaruit blijkt dat Nederlanders een stuk minder vertrouwen hebben in de koning. In april van afgelopen jaar had 76 procent tamelijk of veel vertrouwen in de koning, maar eind 2020 was dat getal gedaald naar 47 procent. Mogelijk heeft de vakantie hieraan bijgedragen. Bijna 70 procent van de ondervraagden vond de vakantie schadelijk voor het imago van de koninklijke familie. Wel was 40 procent van de Nederlanders van mening dat het koningspaar solidair is geweest door terug te keren uit Griekenland.

Amalia

Een hoogtepunt voor komend jaar is de achttiende verjaardag van prinses Amalia in december. Wat kunnen we hiervan verwachten? "Willem-Alexander en Beatrix kwamen met een boek waaraan ze meewerkten toen ze achttien werden. Ik weet niet of dat van deze tijd is om onze troonopvolgster te leren kennen. Misschien een Instagram-account @prinsesvanoranje? Wie weet wordt haar eerste openingshandeling wel bijvoorbeeld Paleis Het Loo dat eind dit jaar open gaat."

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--