Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Koning gaat de archieven in

12 juli 2019 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag in Amsterdam een bezoek gebracht aan het NIOD, het instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Daar zag hij onder meer archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog.

Het NIOD is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, waar de koning beschermheer van is. Koning Willem-Alexander, zelf historicus, had een gesprek met wetenschappers over de actuele onderzoeken. 

Daarnaast zag hij archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog. Zo bekeek hij een brief van de Engelse oud-premier Winston Churchill. Ook zag de koning felicitatiebrieven aan de familie Niehot. Zij kregen een dochter in 1941, die zij naar de verloskundige Nelia Epker willen noemen. Zij stelt echter voor het kind te vernoemen naar het Oranjehuis. Vader en moeder Niehot besluiten hun dochter de namen Irene, Beatrix, Juliana, Wilhelmina geven. Een daad van verzet in oorlogstijd. Het stel krijgt honderden feliciatiebrieven als steunbetuiging.

Het komt uit dat de naamvernoeming van Epker komt. Zij wordt opgepakt en moet voor straf naar kamp Ravensbrück.

Wat is het NIOD?

Het NIOD onderzoekt de gang van zaken en karakter van oorlogen, genocide en massaal geweld. Hierbij ligt de nadrukken op conflicten uit de 20ste en 21ste eeuw waar Nederland en Europa op een bepaalde manier bij betrokken waren. De vraag die centraal staat is wat voor uitwerking oorlog, de Holocaust en andere genociden op andere mensen en op de samenleving. Het NIOD bestaat komend jaar 75 jaar.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--