Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Koning trotseert regen voor fietstocht

28 november 2019 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag een bezoek gebracht aan Stichting Fietsmaatjes in Warmond. Dit project maakt mogelijk dat mensen met een beperking samen met een vrijwilliger kunnen fietsen. De stichting is aangesloten bij het Oranje Fonds, waar de koning beschermheer van is.

KoningFietsmaatje2.jpg

Tijdens haar werk in de huisartsenpraktijk zag Tekla Zwinkels geregeld mensen die eenzaam waren. Dagelijks stond zij oog in oog met mensen die behoefte hadden aan een gezellig praatje, én beweging in de buitenlucht. Hoe zou het zijn als deze mensen samen met een vrijwilliger fietstochten zouden kunnen maken, vroeg ze zich af. Dit idee mondde uit in Stichting Fietsmaatjes. Vrijwilligers en 'gasten', zoals de deelnemers heten, maken samen fietstochten. Dat doen ze op een duofiets: een speciale elektrische fiets waar twee mensen tegelijk op kunnen fietsen.

Inmiddels zijn er 18 lokale Fietsmaatjes-organisaties. Hierbij zijn 888 gasten en 678 vrijwilligers aangesloten die samen kunnen fietsen. In totaal zijn er in het afgelopen jaar al zo'n 9000 fietstochten gemaakt. 

Lees verder onder de foto.

Bij aankomst in het Zuid-Hollandse Warmond werd de koning naar de locatie gefietst, waar hij gesprekken had met de oprichters van de stichting. Daarnaast sprak hij met deelnemers en vrijwilligers. Hij sprak over wat de stichting voor hen betekent en wat de dromen zijn voor de toekomst. Een van de gasten vatte Fietsmaatjes als volgt samen: "Het is de uitvinding van de eeuw." 

Vervolgens kreeg de koning uitleg over de duofiets en ging hij samen de 95-jarige Johan Waanders fietsen. Dat deed hij op het eiland Koudenhoorn, dat in Warmond ligt. Vanwege het weer was het even spannend of de fietstocht door kon gaan, maar ondanks de regen werd toch besloten op de fiets te stappen. Al vond de koning het wel prettig dat hij daarna weer naar zijn warme auto kon. "Ik moet nog de hele dag door in dit pak. Als ik straks door en door nat ben, heb ik een groot probleem." De koning doelde op zijn volgende bezoek: in aanwezigheid van koningin Máxima en prinses Beatrix reikte hij vanmiddag de Erasmusprijs uit in het Koninklijk Paleis op de Dam.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--