Kijk: Koning tussen de roeiboten in Amsterdam
Koning Willem-Alexander is vanmiddag langsgegaan bij de Amsterdamse Roeivereeniging Willem III. Daar hoorde hij hoe die zich dit coronajaar staande houdt. De koning sprak met sportbestuurders over de vraag hoe de sport in het algemeen overleeft en wat de gevolgen van alle sluitingen en beperkingen zijn voor de gezondheid. Ook vertelde hij de koning tijdens zijn bezoek aan de 139-jarige roeiclub dat hij geschokt is door de slechte coronacijfers.
NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen bracht naar voren dat door de crisis alle Nederlanders samen vijftig miljoen kilo zwaarder zijn geworden. "We hebben vijftig miljoen kilo meer Nederlander." Willem-Alexander vertelde dat hij zelf de laatste maanden meer is gaan sporten en bij een rondgang door het krachthonk van de roeiclub verklapte hij zelf ook in de ergometer te stappen. Maar dan in een minder geavanceerde dan die toproeier Simon van Dorp liet zien.
Willem-Alexander stapte op de Amstel niet zelf in een roeiboot, maar een deel van zijn gesprekspartners trotseerde het regenachtige en kille winterweer wel en kwam varend naar de ontmoeting. Dat deed ook de 91-jarige erevoorzitter George Cortlever, die evenals clubgenoot en erelid Rogier Klop kwam aanroeien in een eenpersoonswherry. Ze vertelden nog regelmatig het water op te gaan en de wherry bood de mogelijkheid anderhalve meter afstand te houden.
Lees verder onder de foto's.
Frustratie
Afstand houden is een groot probleem voor de roeisport, zo hoorde de koning. Bij de dubbelvier - niet geheel toevallig Amalia geheten - zag hij dat de onderlinge afstand tussen de roeiers 135 centimeter is, waardoor de meerpersoonsboten op basis van de coronaregels niet gebruikt mogen worden. Tot frustratie uiteraard van de roeiers, die onder meer wijzen naar Duitsland waar de afstandsregel 130 centimeter is en roeien dus wel is toegestaan.
Beoogd olympisch roeier Simon van Dorp, lid van de Holland 8, vertelde over zijn trainingen - hij is 's werelds snelste op de ergometer - en Fien van Westreenen legde uit waarom ze niet op haar universiteit in Californië is. Daar zijn alle colleges online en zijn geen roeitrainingen. "Trainen kan ik hier wel", zo zei ze.
Tijdens het rondetafelgesprek kwamen de beperkingen en frustraties naar voren, van de duizenden studenten bijvoorbeeld die graag zouden trainen en roeien, en van de onmogelijkheid de regels te versoepelen. "De lockdown is dichterbij dan verruiming", had Anneke van Zanen deze week geleerd bij een ontmoeting met minister-president Mark Rutte en sportminister Tamara van Ark.
Bron: ANP