Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: koningin Máxima maakt VN-reis door Afrika

13 juni 2022 · Leestijd 4 min

Koningin Máxima is zondagavond aangekomen in Ivoorkust. Het Air France-toestel waar de koningin mee reisde, landde om 21.00 uur lokale tijd op de luchthaven van Abidjan, waar zij werd verwelkomd door de premier van Ivoorkust, Patrick Achi. Die zei dat hij blij was dat de koningin was aangekomen, waarop de twee in het Frans met elkaar in gesprek gingen.

De koningin bezoekt Ivoorkust, en daarna Senegal, in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) voor de ontwikkeling van inclusieve financiering. Het is voor het eerst sinds de coronacrisis dat Máxima weer een 'veldbezoek' doet. De bezoeken staan in het teken van financiële gezondheid en het verder ontwikkelen van betaalbare en veilige financiële diensten in het land. Dit geldt met name voor achtergestelde groepen zoals vrouwen en kleine (landbouw)bedrijven.

Máxima luchthaven Ivoorkust
Máxima aankomst Ivoorkust

De koningin liep maandagochtend met haar delegatie van haar hotel naar het kantoor van de Verenigde Naties (VN) in Abidjan. "Ik ben heel blij om weer terug te zijn na al die Zoom-gesprekken", begon de koningin de vergadering na aankomst. "Het is fijn om er weer fysiek te zijn." Het is het eerste veldbezoek dat de koningin namens de VN aflegt sinds de coronacrisis.

Máxima Ivoorkust ochtend
Máxima Ivoorkust vergadering

In Abobo werd Koningin Máxima warm ontvangen met dans en muziek. Abobo is een buitenwijk van de Ivoriaanse stad Abidjan. Bij aankomst werd de koningin opgewacht door dansende en zingende vrouwen in traditionele kleding. Het bezoek leek nogal wat indruk te maken, want er werd volop gefilmd, zelfs door een paar aanwezige Ivoriaanse politieagenten.

ANP-450369562

Tijdens gesprekken met de lokale bevolking kreeg koningin Máxima uitleg over de onderneming van de vrouwen. Ze verdienen hun geld met het verkopen van eieren. "Jullie doen het geweldig", zei Máxima na het horen van hun verhalen. Zo vertelde een van hen dat ze door de onderneming nu school voor haar zeven kinderen kan betalen. "Heeft u nog doelen voor de toekomst?", vroeg Máxima in het Frans. "Een auto, om de eieren sneller mee te vervoeren vanaf de boerderij", was daarop het antwoord.

ANP-450368910

De vrouwen helpen elkaar en andere vrouwen met financiële zaken. Zo hebben ze al een bankrekening en kunnen ze online bankieren: precies de zaken waar koningin Máxima zich voor inzet. "Het is veel veiliger. We hoeven het nu niet meer te verstoppen in huis", aldus een van de vrouwen. "We willen een voorbeeld zijn voor andere vrouwen."

Máxima besloot haar bezoek met trots: "Mooi om op de markt te zijn met al die vrouwen. Dat zijn echt de kanjers van de samenleving. Die werken zo hard. Ik ben zo blij dat met eigen ogen te zien." Bij het vertrek danste de koningin vrolijk met de buurtbewoners. Zelf pakte ze ook even haar telefoon erbij om het chaotische, maar vrolijke tafereel vast te leggen.

ANP-450371006
ANP-450379722

Daarna bezocht de Máxima een cashewnotenfabriek. Door het productieproces en de temperatuur buiten was het een behoorlijk warm bezoek. "Ik ben wel wat gewend hoor", zei de koningin na de rondleiding. "Maar het is wel echt warm hier, hè?" Cashewnoten behoren, samen met cacao- en koffiebonen, tot het belangrijkste exportproduct van Ivoorkust. De koningin kreeg een rondleiding door de fabriek, sprak over de financiën daarachter en kreeg aan het einde nog een paar zakjes cashewnoten mee naar huis.

Máxima cashewnotenfabriek

"Dit soort bezoeken vind ik heel belangrijk, dan zie ik wat er werkt en wat niet werkt. Dan kan ik in mijn gesprekken meenemen wat er in het veld gebeurt", vertelde de Máxima na afloop aan de verzamelde pers. 

Máxima fabriek

Tot en met dinsdagavond is Máxima in Ivoorkust om gesprekken te voeren met onder meer presidentsvrouw Dominique Ouattara, vice-president Tiémoko Meyliet Koné, premier Patrick Achi en andere leden van de regering. Van woensdag tot en met donderdag is de koningin in Senegal, waar ze spreekt met onder anderen president Macky Sall, de minister van Financiën en Budget en de minister van Economie, Planning en Samenwerking.

Houd dit artikel in de gaten voor meer informatie en beeldmateriaal.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--