Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Koninklijke powervrouwen op een rij

8 maart 2020 · Leestijd 3 min

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van solidariteit voor vrouwen over de hele wereld. Dit jaar staat de dag in het teken van vrijheid. Ook de vrouwelijke royals zetten zich in voor emancipatie en gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

De moderne vrouwelijke royals weten als geen ander hoe belangrijk het is om in hun rol zichzelf sterk te maken voor de belangen van minderheden. De prinsessen en koninginnen vandaag de dag staan allerminst op de achtergrond. Naast hun officiële taken zijn zij ook actief bij bijvoorbeeld stichtingen, goede doelen en de Verenigde Naties. Daarom brengen wij op Internationale Vrouwendag een ode aan de koninklijke powervrouw. 

Prinses Salma

Prinses Salma ontvangt haar vleugels van haar vader, koning Abdullah.
Prinses Salma ontvangt haar vleugels van haar vader, koning Abdullah.

De dochter van de Jordaanse koning Abdullah, prinses Salma, behaalde op 8 januari dit jaar als eerste vrouw haar "vleugels" als pilote bij de Jordaanse luchtmacht. Een uniek moment voor haarzelf en het land. De prinses rondde haar theorie-en praktijkexamen succesvol af en ontving de bijbehorende onderscheiding van haar vader. Salma is daarom ook een boegbeeld voor alle vrouwen in Jordanië die zouden willen toetreden in een door mannen gedomineerd vakgebied. Een unieke vrouwelijke royal die wij graag in de spotlight zetten op Internationale Vrouwendag. 

Koningin Máxima

Maxima is in 2019 al 10 jaar onderdeel van de UNSGSA.
Maxima is in 2019 al 10 jaar onderdeel van de UNSGSA.

Onze koningin Máxima houdt zich naast haar officiële bezigheden ook bezig met nevenactiviteiten in de rol van speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties. Door haar betrokkenheid bij meerdere wereldwijde projecten sinds 2009 krijgen meer mensen de mogelijkheid om een bankrekening te openen of om met een kleine lening een bedrijfje te beginnen (micro-financiering). Vooral vrouwen zijn hierbij geholpen omdat zij tot het begin van deze projecten de grootste groep waren die geen eigen rekening hadden en financieel beperkt werden op basis van hun geslacht. 

Prinses Mabel

mabel-girlsnotbrides.jpg

Prinses Mabel is voorzitter van het in 2016 opgerichte Girls Not Brides Global, een organisatie dat zich wereldwijd inzet tegen het kinderhuwelijk. De prinses en de organisatie komen op voor de Rechten van het Kind op dit gebied: meisjes en jongens onder de 18 zouden niet moeten trouwen. Een belangrijke pijler van de organisatie is om meisjes zich zelfbewust en weerbaar te maken (ook wel 'empowerment' genoemd). Een bijzonder en belangrijk initiatief dat jonge vrouwen ondersteunt in het opkomen van eigen rechten. 

Prinses Mary

mary-vn.jpg

Kroonprinses Mary van Denemarken zet zich ook in voor de Verenigde Naties. Zij richt zich op het zorgen van goede zorg voor zwangere vrouwen en het verminderen van het aantal moedersterftes, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Dit is een belangrijk onderwerp voor heel veel vrouwen over de wereld. 

Koningin Elizabeth

elizabeth-guards.jpg

De Britse koningin is 93 jaar oud en zit al ruim 68 jaar op de troon. Wow! De koningin weet van doorzetten en doet dit ook goed. Een echte powervrouw die zich volledig stort op haar functie en nooit een steekje zal laten vallen. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--