Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Máxima bij uitreiking Appeltjes van Oranje

9 juli 2020 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koningin Máxima heeft de Appeltjes van Oranje, de prijzen van het Oranje Fonds om een aantal van hun projecten in het zonnetje te zetten, uitgereikt. Vanwege het coronavirus gebeurde dit online.

Via YouTube kon meegekeken worden (zie de video onderaan dit artikel) hoe de prijzen werden uitgereikt. De eerste winnaar van het Appeltje van Oranje is het project Time2Shine van Bedrijf en Samenleving, een initiatief uit Haarlem dat jongeren koppelt aan een mentor die hen helpt met hun schoolwerk en andere aspecten. Stichting SOVEE - Mijn Tweede Familie uit Amersfoort is de tweede winnaar van het Appeltje. Deze stichting koppelt jonge vluchtelingen van 17-23 jaar aan een gezin.

De koningin maakte bekend wie het grote Appeltje van Oranje heeft gewonnen. Die is bedoeld voor de organisatie die zich volgens de jury bij uitstek heeft ingezet om mensen te betrekken bij de maatschappij. De prijs ging naar Villa Pinedo, een organisatie in Amsterdam die kinderen met gescheiden ouders helpt. De winnaars werden persoonlijk gefeliciteerd door de koningin, die hen aanmoedigde vooral zo door te gaan.

De drie winnaars hebben een bronzen beeldje ontvangen, gemaakt door prinses Beatrix. Daarnaast krijgen zij een bedrag van 15.000 euro. 

Tijdens de uitreiking vertelde koningin Máxima waarom het zo belangrijk is om een maatje te zijn en te hebben. "Iedereen heeft een maatje nodig in het leven. om dingen te vertellen, hulp te zoeken, om advies te zoeken en om een leuke tijd te hebben. Een helpende hand, als je het niet redt. Helaas zijn er in ons koninkrijk vele mensen die dat niet altijd hebben. Daarom zijn er maatjes voor hen. Die hen een leuke tijd geven, zoals samen een wandeling maken of een film kijken. We zien dat voor oudere eenzame mensen een maatje heel welkom is, of voor een kind dat het moeilijk heeft."

Al jaren is de uitreiking van de Appeltjes van Oranje ieder jaar op Paleis Noordeinde. Alleen nu is alles anders, en daarom vond de achttiende editie van de prijsuitreking online plaats vanuit een studio. Naast koningin Máxima waren ook Dick Benschop, voorzitter van het bestuur van het Oranje Fonds en vicevoorzitter en jurylid Kim Putters aanwezig. Met een liveverbinding hadden zij contact met de drie felicitatieteams, die op locatie de prijzen zullen uitreiken aan de winnaars. De presentatie was in handen van Giovanca Ostiana, die ook namens de EO talkshow Op1 presenteert.

'Maatjes ben je samen'

Thema van de uitreiking dit jaar was 'Maatjes ben je samen'. De Appeltjes van Oranje staan in het teken van sociale projecten die maatjes voor de lange termijn bij elkaar brengen. Het gaat hierbij vooral om mensen die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten.

In totaal waren er 12 genomineerden voor de prijzen. Kanshebbers voor de prijzen waren onder meer een project voor vrouwen in de Haagse Schilderswijk, tot een initiatief uit Oldenzaal waarbij een jonge vriendengroep koffie drinkt met ouderen. Ook projecten op Aruba en Curaçao kregen een nominatie.

Sinds de oprichting in 2002 zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima beschermheer en -vrouw van het Oranje Fonds.

Kijk de uitreiking van de Appeltjes van Oranje hier live mee!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--