Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Máxima voert belangrijke gesprekken in opvallende outfits

19 januari 2023 · Leestijd 2 min

Er bestaat een duidelijke genderkloof op het gebied van financiële weerbaarheid. Dat zei koningin Máxima donderdag tijdens het World Economic Forum, waar ze een gesprek bijwoonde over financiële inclusie. Veel vrouwen hebben volgens haar geen toegang tot financiële producten en zijn daardoor financieel gezien dus ook minder weerbaar.

Van de circa 1,4 miljard mensen die geen toegang hebben tot een bankrekening, is een groot deel vrouw volgens de koningin. "Dus we moeten ons ook focussen op vrouwen", meende ze.

Een belangrijk middel voor toegang tot financiële producten is onder meer een identiteitsbewijs, zei de koningin, "want zonder ID kun je geen bankrekening openen". Maar ook "heeft niet iedereen een mobiele telefoon", vervolgde de koningin, die veel worden gebruikt voor het regelen van bankzaken. Ook dit zijn met name vrouwen.

Belangrijk probleem

"Sommige vrouwen hebben minder goede telefoons dan hun zoons en mannen", zei Máxima, of "moeten telefoons delen". "Een belangrijk probleem", vond ze. Dat zorgt er mede voor dat vrouwen minder "in contact staan" met organisaties en personen in de buitenwereld.

De koningin is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en erevoorzitter van het Mondiale Samenwerkingsverband voor Financiële Inclusie (GPFI) van de G20. Máxima zet zich sinds 2009 in als UNSGSA om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken en hiermee kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten.

Mode

Op de eerste dag in Davos droeg Máxima een paars pak van het Belgische modehuis Natan. Ze droeg de outfit voor het eerst op Paleis Noordeinde, eind december.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Máxima paars pak
Koningin Máxima tijdens een bijeenkomst op Noordeinde, december 2022.

Vandaag gaat de koningin gekleed in een okergele coltrui en broek van Max Mara. 

Ontwerp zonder titel

Beeld: ANP, WEF & Blauw Bloed 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--