Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Koning bij opening Jaar van Brabants Kloosterleven

10 februari 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander is vanmiddag vanuit aanwezig bij de opening van het Jaar van het Brabants Kloosterleven. De koning sluit live aan bij de virtuele opening, die wordt uitgezonden vanuit het klooster Sint Agatha in Cuijk.

Leden van de Orde van Norbertijnen in de Abdij van Berne.
Leden van de Orde van Norbertijnen in de Abdij van Berne.

In 2021 vieren vier kloostergemeenschappen in Brabant hun jubileum, en daarom wordt het Kloosterjaar georganiseerd. De orde van Norbertijnen in de Abdij van Berne viert dat de orde 900 jaar geleden werd opgericht, De Norbertinessen van Sint-Catharinadal bestaan dit jaar 750 jaar. In het klooster Sint Agatha staan de kloosterlingen staan stil bij de oprichting van hun orde 650 jaar geleden en de kloostergemeenschap van zusters Clarissen uit Megen bestaat dit jaar 550 jaar. 

Tijdens de uitzending vanuit de kerk van Sint Agatha zijn er onder meer interviews met kloosterlingen en wordt verteld over de geschiedenis van het kloosterleven in Brabant. De start wordt gemarkeerd door een Als symbolische start van het Jaar van het Brabants Kloosterleven ontsteekt een van de kloosterlingen op verzoek van de koning een kaars. Vervolgens kunnen alle digitaal aanwezige gasten een kaars aansteken en wordt het teruggeplaatste Mauritsraam in de kloosterkerk gepresenteerd. De koning spreekt na de uitzending met een klein groepje vertegenwoordigers van de vier jubilerende kloosterorden. 

Kijk de uitzending hier terug! 

Tijdens de opening kwam koning Willem-Alexander op een beeldscherm in beeld vanuit Paleis Huis ten Bosch. In deze tijd is bezinning en zingeving belangrijk voor mensen, vertelde de koning. "Juist kloosters voorzien daarin." De koning wenste alle kloosterorden goede vieringen van de jubilea toe. "Ik hoop dat het een prachtig jaar van het kloosterleven wordt"

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--