Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Standbeeld prinses Diana onthuld door William en Harry

1 juli 2021 · Leestijd 3 min

Donderdagmiddag hebben prins William en prins Harry samen het standbeeld onthuld van hun moeder, prinses Diana. Het beeld staat in de tuin van Kensington Palace. Bij de bijeenkomst was geen publiek aanwezig.

Het standbeeld van prinses Diana werd juist vandaag onthuld omdat zij op deze dag 60 jaar zou zijn geworden. De broers trokken in The Sunken Garden, een van Diana's favoriete locaties van het paleis, gezamenlijk het doek waaronder het beeld zat weg waarna er een applaus klonk van de aanwezigen. Naast William en Harry waren onder anderen Diana's zussen Sarah en Jane erbij en ook haar broer Charles. Ter gelegenheid van de onthulling is The Sunken Garden volledig op de schop gegaan. De tuin werd herbeplant met alle favoriete bloemen van Diana.

De zoons van de in 1997 overleden Diana kwamen in 2017 met het plan voor een beeld in de tuin van de residentie, waar nu zoon William en zijn vrouw Catherine wonen. Ze wilden naar eigen zeggen "haar positieve invloed op Groot-Brittannië en de wereld herdenken met een permanent standbeeld". Lees hier meer over de totstandkoming van het standbeeld. 

Het bronzen beeld wordt omringd door drie kinderen, die de impact van haar werk vertegenwoordigen. De stijl van Diana is dan ook geïnspireerd op de laatste periode van haar leven, toen ze veel werk verzette als ambassadeur van humanitaire doelen. In de sokkel is haar naam gegraveerd en de datum van de onthulling.

Het was voor William en Harry, die de laatste jaren op gespannen voet leven, de eerste keer sinds april dat ze elkaar weer zagen. Van enige spanningen was donderdag niet veel merkbaar. De broers stonden schouder aan schouder en leken het naar hun zin te hebben. Naar verluidt hebben Harry en William allebei een speech gegeven als eerbetoon aan hun moeder.

Statement

ANP-433263339.jpeg

Prins William en Prins Harry brachten direct na de onthulling samen een statement naar buiten: "Vandaag, op wat de 60ste verjaardag van onze moeder zou zijn geweest, herinneren we ons haar liefde, kracht en karakter - kwaliteiten die haar tot een krachtig voorbeeld maakte om het goede te doen, om talloze mensenlevens beter te maken. Elke dag zouden we willen dat ze nog bij ons was. We hopen dat dit beeld voor altijd zal worden gezien als een symbool van haar leven en haar nalatenschap. Dank aan Ian Rank-Broadley, Pip Morrison en hun teams voor hun uitstekende werk, aan de vrienden en donateurs die dit mogelijk hebben gemaakt, en aan iedereen over de hele wereld die de herinnering aan onze moeder levend houden."

Besloten

ANP-433263365.jpeg

De onthulling vond in besloten kring plaats, er was geen pers uitgenodigd. Prins William heeft naar verluidt het verzoek van Prins Harry ingewilligd om geen media toe te laten bij de bijeenskomst. De relatie tussen Prins Harry, zijn vrouw Meghan en de Britse pers ligt al een tijd lang zwaar onder vuur.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--