Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijke etiquette: hoe en wanneer maak je een koninklijk kniksje?

11 december 2021 · Leestijd 4 min

We zagen het prinses Amalia recentelijk nog doen bij het begroeten van koning Felipe en koningin Letizia, het koninklijke 'kniksje'. Maar wanneer maak je eigenlijk zo'n kniksje en hoe doe je dat dan? En is het eigenlijk nog wel van deze tijd? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wie de royals volgt, heeft hem ongetwijfeld eens voorbij zien komen: het koninklijke kniksje. Ook wel een curtsy of reverence genoemd. Het is de koninklijke kniebuiging waarmee de royals voor elkaar buigen en waarmee ze vaak begroet worden door niet-royals. Maar hoe werkt dit nu precies?

Waarom maak je een kniksje?

Als royals een kniskje doen wanneer ze elkaar begroeten, is het altijd één van de twee. Dat heeft alles te maken met rang. "Als je het heel eenvoudig wilt stellen is het zo dat er wordt gebogen voor de hoogste in rang", legde etiquette-deskundige Anne-Marie van Leggelo een paar jaar geleden uit aan Blauw Bloed. Het recentelijke staatsbezoek van Denemarken aan Zweden is daarvan een goed voorbeeld. De koninginnen Mary en Silvia begroeten elkaar zonder kniebuiging, want zij zijn gelijk in rang.

Lees verder onder de foto.

ANP-497766745

Koning Frederik en koning Mary worden door kroonprinses Victoria begroet met een kniksje, zoals in onderstaande video te zien is. De stellen kennen elkaar goed en zijn leeftijdsgenoten, maar omdat Frederik en Mary sinds zij koning en koningin zijn geworden hoger in rang staan dan Victoria en haar man, maakt Victoria de kniebuiging voor haar collega's. Van Leggelo legde al eerder aan Blauw Bloed uit dat het een vorm van respect en vriendschap is als degene waarvoor de kniebuiging wordt gemaakt de ander lichtelijk omhoog helpt. En zoals je ziet is dat precies wat koningin Mary bij kroonprinses Victoria doet.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In Engeland is het dagelijks gebruik, zeker bij de royals, om een kniebuiging te maken. Maar dit hoeft maar één keer per dag. Daarom zie je soms op foto's dat sommige mensen bij het begroeten van de koning een kniksje maken, en anderen niet.

Is het kniksje nog van deze tijd?

In Nederland zijn we vandaag de dag niet meer zo gewend aan het kniksje. Vroeger werd het hier ook gedaan, maar koningin Juliana schafte het af. Toch zagen we het kniksje recentelijk nog voorbij komen, toen prinses Amalia een kniebuiging maakte voor het Spaanse koningspaar. In de biografie Amalia gaf de prinses een aantal jaar geleden al aan erg gecharmeerd te zijn van het kniksje. En recentelijk deed ze hem dus in het openbaar. "Het is een traditie, maar ook echt een gebaar van respect. En daar houd ik me aan", lichtte ze desgevraagd toe.

Lees verder onder de foto.

ANP-496337828-amalia-felipe
Prinses Amalia begroet koning Felipe met een kniksje.

Wat betreft Anne-Marie van Leggelo is de traditie van het kniksje er één die zeker niet afgeschaft hoeft te worden. "Persoonlijk houd ik heel erg van tradities, van mij mag die blijven bestaan. Nederland is wel wat minder statig, voor ons vind ik het niet helemaal passen. Maar met etiquette is het zo dat je je moet aanpassen aan de cultuur waar je bent. Dus ga je naar Groot-Brittannië toe, waarom dan niet het kniksje?"

Zó doe je het kniksje

Stel nu dat je binnenkort in het buitenland een royal tegen het lijft loopt die je wilt begroeten met een kniksje, hoe ga je dan te werk? Er zijn eigenlijk een paar manieren: een klein knikje of diepere buiging, of een kniebuiging. Dames maken vaak een kniebuiging, heren meestal alleen een knikje.

Lees verder onder de foto's.

ANP-354963023-catherine-william-curtsy
William en Catherine, toen nog Hertog en Hertogin van Camebridge, begroeten koningin Elizabeth met een kniksje (2017).

Anne-Marie van Leggelo legt uit: "Je stapt met je linker- of rechtervoet naar voren, je buigt door je knieën en je steunt op de bal van je voet en vervolgens buig je naar voren. Terwijl je dat doet, kijk je iemand recht aan". Het is echt een kwestie van goed oefenen, dus wil je het kniksje onder de knie krijgen, ga dan vooral aan de slag!

In onderstaande video legt Anne-Marie van Leggelo alles uit over het kniksje. Goed om te weten: de video is uit 2021 en dus niet meer op alle vlakken actueel.

Beeld: ANP, Instagram @detdanskekongehus

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--