Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijken: Hoe en wanneer maak je een koninklijk kniksje?

11 december 2021 · Leestijd 3 min

In de pas verschenen biografie 'Amalia' van Claudia de Breij lezen we dat prinses Amalia erg gecharmeerd is van de reverence oftewel het koninklijke kniksje. Hoe maak je zo'n kniksje? En is deze vorm van begroeting nog wel van deze tijd? We leggen het allemaal voor aan etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo.

Wie de royals regelmatig ziet, heeft hem ongetwijfeld eens voorbij zien komen: het koninklijke kniksje. Ook wel een curtsy genoemd. Het is de koninklijke kniebuiging waarmee de royals voor elkaar buigen. Maar hoe werkt dit nu precies?

Zo doe je het 'kniksje'

Ben je klaar? Oefenen maar. Een koninklijk kniksje kan een klein knikje zijn, maar het kan ook een diepere buiging zijn en zelfs een kniebuiging waarbij diep wordt gebogen. Dames maken vaak een kniebuiging en heren alleen een knikje.

"Je stapt met je linker- of rechtervoet naar voren, je buigt door je knieën en je steunt op de bal van je voet en vervolgens buig je naar voren. Terwijl je dat doet, kijk je iemand recht aan", legt Anne-Marie van Leggelo uit.

Voor wie doe je de curtsy?

Kniksje_Meghan.jpg

Als royals een curtsy doen, is het altijd één van de twee. Dat heeft alles te maken met rang. "Als je het heel eenvoudig wilt stellen is het zo dat er wordt gebogen voor de hoogste in rang. Het staatsbezoek aan Denemarken is een mooi voorbeeld. Koningin Margrethe en koningin Máxima begroeten elkaar zonder kniebuiging. En dan zie je prinses Mary een buiging maken voor koningin Máxima. Maar zij kennen elkaar heel goed, zij zijn zelfs leeftijdsgenoten. Daarom helpt koningin Máxima prinses Mary toch lichtelijk omhoog. Dat is een vorm van respect, en ook uit vriendschap."

Hoe dat eruit zag, zie je in de video bovenaan dit artikel.

Wanneer doe je een koninklijk kniksje?

In Engeland is het dagelijks gebruik, zeker bij de royals, om een kniebuiging te maken. Maar dit hoeft maar één keer per dag. "Vandaar dat je op sommige foto's ziet dat enkele mensen bijvoorbeeld bij het begroeten van de koningin wel de kniebuiging maken, en sommigen niet."

In 2018 ging het koningspaar op staatsbezoek naar Engeland. Toen moest koningin Máxima wel heel diep door de knieën voor koningin Elizabeth! Een 'curtsy' is het niet, want een koningin buigt niet voor een koningin. 

Is het kniksje nog van deze tijd?

In Nederland kenden we het koninklijke kniksje ook, maar koningin Juliana schafte het af. Zou deze traditie ook niet in andere landen afgeschaft moeten worden? Wat Anne-Marie van Leggelo betreft niet: "Persoonlijk houd ik heel erg van tradities, van mij mag die blijven bestaan. Nederland is wel wat minder statig, voor ons vind ik het niet helemaal passen. Maar met etiquette is het zo dat je je moet aanpassen aan de cultuur waar je bent. Dus ga je naar Groot-Brittannië toe, waarom dan niet het kniksje?"

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--