Kijktip: De Slag om de Schelde
Vandaag is de film 'Slag om de Schelde', een productie van de EO, in première gegaan. De film vertelt het vergeten verhaal van een van de belangrijkste veldslagen in de Tweede Wereldoorlog.
Het is november 1944. Duizenden geallieerden vechten op het onder water gelopen eiland Walcheren in Zeeland het Duitse leger. Dan raken drie jonge levens onlosmakelijk met elkaar verbonden: een Nederlandse jongen die voor bezetter vecht, een Engelse gliderpiloot en een Zeeuws meisje dat tegen wil en dank in het verzet betrokken raakt. Zij komen voor cruciale keuzes te staan die niet alleen gaan over hun eigen vrijheid maar ook over de vrijheid van anderen.
Dit is in een notendop het verhaal van de film 'Slag om de Schelde'. Na het produceren van de oorlogsfilm ‘Bankier van het verzet’ werd Alain de Levita benaderd door het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (Vfonds). Ter ere van 75 jaar bevrijding wilden zij iets doen om de jongere generatie ervan bewust te maken wat er zich toentertijd in Nederland heeft afgespeeld. En zo ontstond het nieuwe idee voor een indrukwekkende speelfilm. Een film die het verhaal vertelt over de vergeten slag om de Schelde die bekend staat als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa.
Lees verder onder de foto's.
De beslissende slag
In de film staat de Slag om de Schelde centraal, die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant. Hierbij kwamen meer dan 10.000 mensen om het leven. Ondanks dat deze heftige slag beslissend is geweest voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, is hier door de jaren heen niet veel aandacht aan besteed. Daar gaat deze film verandering in brengen. De drie jonge personages laten hun beleving van de oorlog elk vanuit een ander perspectief zien. De grens tussen goed en fout blijkt hierbij niet altijd even duidelijk te zijn en des te moeilijker het is om de keuzes te maken.
Vrijheid
De Slag om de Schelde is in samenwerking met de EO geproduceerd. Voor de film is een budget van 14 miljoen euro uitgerokken, en daarmee is het de grootste Nederlandse oorlogsfilm van het afgelopen decennium. Regisseur Matthijs van Heijningen: “Het regisseren van deze vergeten slag, met een Nederlandse en internationale cast belooft echt spektakel te worden. Het is belangrijk dat ook de jeugd zich straks realiseert dat we al 75 jaar in vrijheid mogen leven. En wat voor offers daarvoor gebracht zijn. Ik ben er trots op dat ik bij deze belangrijke film als regisseur betrokken ben.”
Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters en Tom Felton spelen de hoofdrollen in deze film. Er is bewust gekozen voor een jonge cast zegt producent Alain de Levita. “In deze film laten we oorlog zien zoals dat nog nooit te zien was in een Nederlandse film. We kiezen ook bewust voor een jonge cast. Onze hoofdrolspelers zijn talenten tussen de 19 en 22 jaar. Met deze talentvolle Nederlandse en internationale cast zetten we de toon voor een groots en meeslepend oorlogsdrama dat met name een jonge generatie moet laten beleven hoe het was om in een oorlog op te groeien en wat de gevolgen waren van de keuzes die jongeren toen maakten.”
Lees verder onder de foto's.
Uniek
Op maandag 14 december zal de oorlogsfilm ‘De Slag om de Schelde’ op unieke wijze in Vlissingen in wereldpremière gaan. De bioscoop CineCity vertoont maandag als eerste bioscoop deze indrukwekkende oorlogsfilm. En dat gebeurt op een bijzondere manier, want gedurende de hele dag zal in alle zalen de film te zien zijn. Daardoor kunnen er maar liefst dertig vertoningen over de dag verspreid plaatsvinden, waardoor de film ondanks de coronacrisis toch nog groots in première kan gaan.
Vanaf 17 december zou De Slag om Schelde te zien zijn in de bioscoop, maar dit is vanwege de huidige coronamaatregelen uitgesteld. In mei 2021 wordt de film uitgezonden door de EO op televisie.