Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijktip: Documentaire 'De Windsors'

25 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Vanavond kun je kijken naar de laatste aflevering van de zesdelige documentaireserie 'De Windsors', die de geschiedenis van het huidige Britse koningshuis op spannende wijze vertelt.

Oude beelden en ander indrukwekkend archiefmateriaal aangevuld met commentaar van deskundigen zorgen ervoor dat het leven van 'De Windsors' heel dichtbij komt. De serie staat stil bij de keuzes die leden van de koninklijke familie maakten en de bijzondere weg die ze aflegden.

Het is een weg vol wendingen: van de schokkende troonsafstand van Edward VIII in 1936 tot de sprookjesachtige kroning van koningin Elizabeth in 1953. Van het tragische overlijden van prinses Diana en de pracht en praal van de koninklijke huwelijken van de afgelopen jaren. 

Blauw Bloed-presentator Jeroen Snel: "De Britse koninklijke familie heeft zich ondanks alle oorlogen, scheidingen, schandalen en ruzies ontzettend goed staande weten te houden in de moderne wereld. Tegen alle verwachtingen in. Er zijn al veel series gemaakt over deze befaamde familie, maar deze serie omvat een complete eeuw. Van de onmogelijke liefde van koning Edward VIII tot het opmerkelijke huwelijk van prins Harry."

Lees verder onder de foto's.

In de aflevering van vanavond staat de toekomst van de monarchie centraal. Al bijna zeventig jaar zit koningin Elizabeth op de troon en heeft ze vele schandalen en dieptepunten doorstaan. Een nieuwe generatie moet het aloude instituut van de Britse monarchie weer tot leven brengen. Prins William huwt Kate Middleton. Prins Harry trouwt Meghan Markle. Maar begin 2020 komt het koningshuis opnieuw voor een grote uitdaging te staan.

Vorige week zagen we dat het zorgvuldig gekoesterde imago van de ideale koninklijke familie wordt bedreigd door een gekwelde prinses Diana. Zij is vastbesloten haar kant van het verhaal te vertellen. Haar leven met prins Charles lijkt op een sprookje maar het stel leeft in een leugen door de buitenechtelijke relatie van Charles met Camilla. 

In de eerdere afleveringen kregen we te zien dat er een zware last rustte op de schouders van prins Charles. Hij moet trouwen en zorgen voor een erfgenaam van de Windsor-dynastie. Er wordt een ontmoeting gearrangeerd met de twaalf jaar jongere Diana Spencer.

Lees verder onder de foto's.

We zagen hoe de jonge Elizabeth II koningin werd. Ze staat voor de keuze tussen het aanhouden van traditie of het moderniseren van de monarchie. Ook het verhaal van haar vader koning George VI kwam naar voren. De stotterende George wordt gekroond en heeft als taak om in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog het aanzien van de monarchie te herstellen. 

George moet de troon bestijgen nadat zijn broer Prins Edward (1894-1972) is geabdiceerd. Edward moet kiezen tussen de troon en een huwelijk met de Amerikaanse Wallis Simpson, zo zagen we in de eerste aflevering. De familie neemt in 1917 de naam Windsor aan. Na de Eerste Wereldoorlog besluit koning George V daartoe omdat de oorspronkelijke naam Saksen Coburg en Gotha te Duits klinkt. Daarom kiest hij voor Windsor, naar Windsor Castle. Zo wil hij de bevolking, die alle connecties met Duitsland het liefst doorgesneden ziet, geruststellen.

'De Windsors, achter de schermen bij het Britse koningshuis' is dinsdag 25 augustus te zien om 22.05 uur op NPO 2.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--