Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzondere dag voor de kinderen van koning Filip en koningin Mathilde

9 juni 2024 · Leestijd 2 min

Een bijzondere dag in België, want de kinderen van koning Filip en koningin Mathilde hebben vandaag voor het eerst gestemd. Het viertal kon op behoorlijke belangstelling rekenen, en het moment werd dan ook vastgelegd door diverse fotografen en cameraploegen. Bekijk de beelden hieronder.

Naar het stemkantoor

Prinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore moesten zondagochtend vroeg uit de veren. De vier kinderen van koning Filip en koningin Mathilde gingen gezamenlijk op pad om voor het eerst te stemmen. Dat deden ze bij een sportcentrum, in de buurt van het Kasteel van Laken, waar op de vroege ochtend al een lange rij stond. Na zo'n veertig minuten wachten was het grote moment daar en mocht het viertal hun stem uitbrengen. Elisabeth, Gabriël en Emmanuel stemden niet alleen voor de Europese parlementsverkiezingen, maar ook voor de Kamer en de Gewest- en Gemeenschapsparlementen. Eléonore mocht alleen haar stem uitbrengen voor de Europese verkiezingen.

Lees verder onder de foto's.

elisabeth_stemmen
Prinses Elisabeth, prins Emmanuel en prinses Eléonore wachten tot ze mogen stemmen.
elisabeth_stemmen
Prinses Elisabeth (22) brengt haar stem uit.
gabriël_stemmen
Prins Gabriël (20) is de oudste zoon van koning Filip en koningin Mathilde.
emmanuel_stemmen
Ook prins Emmanuel (18) brengt zijn stem uit.
elenore_stemmen
Prinses Eléonore (16) mag alleen stemmen voor de Europese verkiezingen.

Stemmen de koning en koningin?

Koning Filip en koningin Mathilde kwamen zondagochtend (ondanks de opkomstplicht) niet mee. Voor het Belgische koningspaar geldt namelijk een vrijstelling omdat ze onpartijdig moeten zijn. In Nederland heeft het koningspaar wél stemrecht, maar koning Willem-Alexander en koningin Máxima kiezen er zelf voor om neutraal te blijven. Ook prinses Beatrix heeft haar stem nooit uitgebracht. Van gravin Eloise weten we dat ze wél gebruik maakt van haar stemrecht, ook al verliep dit de laatste keer niet helemaal volgens plan.

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--