Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Klokken Westminster Abbey zwijgen op verjaardag Andrew

6 januari 2021 · Leestijd 2 min

Westminster Abbey blijft dankzij de nieuwe Britse coronamaatregelen een lastig besluit bespaard. De 'royal peculiar' - een kerk onder de jurisdictie van de koningin zelf - kan mogelijk tot maart geen klokken luiden. Dat betekent dat geen antwoord gegeven hoeft te worden op de netelige vraag of op 19 februari met klokgebeier de 61e verjaardag van prins Andrew moet worden gemarkeerd. Dat probleem doet zich niet voor. De klokken zwijgen sowieso.

Westminster Abbey heeft eigen regels voor het luiden van de klokken op bijzondere feestdagen van de koninklijke familie. Vrijwilligers gaan de klokkentoren in op de verjaardagen van de Queen, haar man prins Philip, hun vier kinderen, voor Camilla als vrouw van de troonopvolger en de verjaardagen van prins William en echtgenote Catherine en hun drie kinderen.

Aan die richtlijn werd vorig jaar vastgehouden en dat leidde tot veel ophef omdat een eerbetoon aan de vanwege zijn vriendschap met zedendelinquent Jeffrey Epstein in opspraak geraakte Andrew ongepast werd gevonden. Westminster Abbey ging studeren op de vraag of het aantal 'beiermomenten' moest worden beperkt, maar ontweek vragen of er dit jaar weer geluid zou worden. Niet luiden zou in elk geval overleg en instemming vergen van koningin Elizabeth. Maar zover hoeft het nu niet te komen.

"Volgens de laatste richtlijnen van de Church of England en de 'Central Council of Church Bell Ringers' wordt het luiden door onze vrijwillige klokkenluiders van de klokken van de Abdij tijdens de uitbraak van het coronavirs opgeschort", laat Westminster Abbey weten op de eigen website.

Het betekent overigens ook dat de klokken aanstaande zaterdag zwijgen voor de 39e verjaardag van Catherine en mogelijk ook voor die van prins Edward (wordt 57) op 10 maart.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--