Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Komt dat zien: juwelen Anna Paulowna glanzen in Amsterdam

30 mei 2020 · Leestijd 2 min

Te midden van de Russische glans en allure schitteren sieraden met een Nederlands tintje in de Amsterdamse Hermitage! In de tentoonstelling ‘Juwelen! Schitteren aan het Russische hof’ zijn de sieraden te bewonderen van onze eigen negentiende-eeuwse koningin Anna Paulowna.

Van 1 juni tot 1 september 2020 zijn honderden juwelen te bewonderen en kan de bezoeker zich onderdompelen in de sfeer aan het Russische hof van de achttiende, negentiende en twintigste eeuw. De sieraden schitteren naast baljurken, kostuums, snuifdozen en portretten van grootvorsten, tsaren en flamboyante keizerinnen. 

Anna Paulowna

Gravure van koningin Anna Paulowna, circa 1816-1836.
Gravure van koningin Anna Paulowna, circa 1816-1836.

In de tentoonstelling zijn bijzondere stukken te bewonderen uit de koninklijke collectie van de Oranjes. Zo zijn er armbanden te zien van koningin Anna Paulowna (1795-1865), de van oorsprong Russische echtgenote van koning Willem II (1792-1849). Twee van de armbanden zijn wel heel bijzonder. Deze bevatten gevlochten haar van de koningin en haar echtgenoot. Een andere armband bevat een geëmailleerd portret van Willem II. 

Lees verder onder de afbeelding.

Topstuk

Juwelenboeket_Elisabeth_van_Rusland.jpg

De grote blikvanger is een bijzondere broche van de achttiende-eeuwse tsarina Elisabeth van Rusland (1709-1762). Het Juwelenboeket met zo’n 400 briljanten en meer dan 450 diamanten, saffieren, robijnen en smaragden vormt het absolute topstuk van de tentoonstelling.  

Lees verder onder de foto.

Moderne twist

Naast historische stukken is ook moderner materiaal te zien. De Nederlandse ontwerpers Bibi van der Velden, Edwin Oudshoorn en Jan Taminiau kozen voor de tentoonstelling een favoriet sieraad uit de juwelengalerij van het Winterpaleis in Sint-Petersburg. In een audiotour vertellen ze over hun keuze en leggen ze een connectie met hun eigen werk, dat ook te zien is.

Bron: Hermitage.nl / ANP / Rijksmuseum Amsterdam

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--