Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Abdullah van Jordanië viert zilveren troonjubileum (mét nieuwe foto)

9 juni 2024 · Leestijd 2 min

Het is vandaag, 9 juni, precies 25 jaar geleden dat koning Abdullah van Jordanië officieel werd gekroond. Een zilveren jubileum dus, en dat wordt natuurlijk gevierd.

De koning die geen koning zou worden

Op 7 februari 1999 overlijdt de Jordaanse koning Hussein en volgt zijn zoon Abdullah hem op als koning. Lange tijd lijkt het erop dat de broer van Hussein, prins Hassan, de nieuwe koning zal worden. Koning Hussein benoemt zijn broer namelijk in 1965 tot troonopvolger. De kleine prins Abdullah is dan een paar jaar oud en gaat er gedurende zijn leven dus niet vanuit ooit koning te worden. Wanneer koning Hussein terminaal ziek wordt besluit hij, slechts een paar weken voor zijn overlijden, toch om zijn zoon aan te wijzen als zijn troonopvolger. Op 7 februari 1999 wordt prins Abdullah koning van zijn land en wordt zijn vrouw Rania koningin. Op 9 juni wordt hij officieel gekroond. Koning Hussein en koningin Rania hebben samen vier kinderen: kroonprins Hussein (1994), prinses Iman (1996), prinses Salma (2000) en prins Hashem (2005).

Lees verder onder de foto.

Familiefoto-Jordaanse-royals
Abdullah en Rania samen met hun vier kinderen.

25 jaar op de troon

Het is vandaag dus 25 jaar geleden dat Abdullah en Rania werden gekroond tot koning en koningin van Jordanië. Een mijlpaal die natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaat. De 62-jarige vorst ontvangt felicitaties uit verschillende delen van de wereld, meldt het nationale persbureau Petra. Bevriende staatshoofden, hoge ambtenaren, militairen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties hebben telegrammen gestuurd. Later vanmiddag zal de koning het land toespreken.

Nieuwe foto

Ter gelegenheid van het zilveren jubileum heeft het Jordaanse hof vanochtend een nieuwe foto gepubliceerd van het koningspaar.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP, Instagram @rhcjo

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--