Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Abdullah zou eigenlijk niet de koning van Jordanië worden

10 februari 2024 · Leestijd 3 min

Koning Abdullah van Jordanië zit 25 jaar op de troon. Een rol die hij niet had verwacht ooit te hebben. Zijn oom prins Hassan was namelijk de kroonprins en zou koning Hussein opvolgen als monarch. Maar dat liep op het laatste moment allemaal anders.

Abdullah is de oudste zoon van koning Hussein en is een kind uit het huwelijk van Hussein en zijn tweede vrouw Toni Gardiner. Ondanks dat hij de oudste zoon van de koning is, is hij tot vlak voor het overlijden van zijn vader niet de kroonprins van jordanië. Die titel heeft de broer van de koning, prins Hassan, namelijk.

Abdullah is eerst wel de troonopvolger

De jonge prins Abdullah wordt in 1962 geboren en is op dat moment de eerste in lijn van de troonopvolging. Maar in 1965 benoemt koning Hussein zijn broer prins Hassan tot de kroonprins van Jordanië. Abdullah is nog maar een peuter en Hassan een intelligente 19-jarige. Meer dan 30 jaar is Hassan de kroonprins van het land.

Lees verder onder de foto.

Abdullah-Hussein
Koning Hussein samen met zijn zoon Abdullah.

Abdullah leidt ondertussen een leven in de luwte. In 1993 trouwt hij met de Palestijnse Rania en samen krijgen ze vier kinderen. Tijdens de eerste jaren van hun huwelijk is Abdullah commandant. Hij leeft een redelijk normaal leven met zijn gezin en doet, zoals hij in een interview met 60 Minutes Australia vertelt, gewoon zelf de was en kookt avondeten voor het gezin.

Lees verder onder de foto's.

Rania-Abdullah
Abdullah en Rania op hun trouwdag in 1993.
Rania-Abdullah-Hussein
Samen met hun oudste zoon Hussein.

Koning Hussein benoemd zijn zoon tot kroonprins

Maar daar komt verandering in wanneer de terminaal zieke koning Hussein plotseling zijn zoon Abdullah benoemt tot kroonprins. Iets waar hij niet op zit te wachten. "Hij (koning Hussein red.) zei: 'Dat is een van de redenen waarom ik jou heb gekozen", vertelt Abdullah in een interview. "Ik was er niet in geïnteresseerd. Het is zo'n grote baan met enorme verantwoordelijkheden. Ik zag wat het met mijn vader deed, er stond veel druk op hem."

Lees verder onder de foto.

Abdullah-Rania
Abdullah en zijn vrouw Rania in 1999.

Niet alleen Abdullah krijgt opeens een hoop verantwoordelijkheid, want zijn vrouw Rania zal koningin van Jordanië worden. "Het leek overweldigend. Om van een gezin van vier naar een gezin van miljoenen te gaan, zoals mijn man altijd zegt, was een enorme transitie", legt Rania uit.

Lees verder onder de foto's.

Familiefoto-Jordaanse-royals
Abdullah en Rania samen met hun vier kinderen.
Abdullah-Rania
Koning Abdullah en koningin Rania.

De twee hebben slechts een paar weken om zich voor te kunnen bereiden. Op 7 februari 1999 komt koning Hussein te overlijden en bestijgt Abdullah de troon. De huidige kroonprins van Jordanië is Hussein, de oudste zoon van Abdullah en Rania. Op een dag zal hij de troon bestijgen met aan zijn zijde prinses Rajwa.

Rajwa
Kroonprins Hussein met zijn vrouw prinses Rajwa.

Foto's: ANP/ Instagram @queenrania

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--