Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning belt Kamervoorzitter Arib over politieke situatie

2 april 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend gebeld met Kamervoorzitter Khadija Arib. In het telefoongesprek spraken ze over de situatie die is ontstaan rondom de formatie van een nieuwe regering. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend.

Volgens een woordvoerder van Arib informeert de voorzitter de koning "regelmatig". Dat gebeurde vorige maand ook al enkele dagen na de verkiezingen.

Donderdag draaide een Kamerdebat om de vraag wie er met oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma had gesproken over de positie van het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. VVD-voorman Mark Rutte gaf uiteindelijk toe dat hij dat was geweest, maar dat hij dat eerst was vergeten.

Na het chaotische debat, waarin vrijwel alle partijleiders spraken van een "vertrouwenscrisis", worden de nieuwe verkenners Tamara van Ark en Wouter Koolmees overigens ook weer ontslagen als verkenners. Er moet één verkenner komen, met meer afstand tot de partijen. D66-leider Sigrid Kaag diende hiertoe een motie in en alle partijen steunden dit.

Rol van de koning

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei donderdag tijdens het debat dat hij het een goed idee vindt om de koning weer een rol in het formatieproces te geven. Segers vroeg zich net als andere partijen af of het "verstandig is om verkenners te hebben die zo dicht staan op de dagelijkse, Haagse politiek". Maar een rol voor de koning, zoals voor 2012 gebruikelijk was, opperden andere partijleiders niet. Alleen SGP-leider Kees van der Staaij hintte op de terugkeer van de koning in het proces.

De rol van de koning tijdens de formatie van een nieuw kabinet is tegenwoordig beperkt. Een meerderheid in de Tweede Kamer besloot in 2012 het formatieproces in eigen hand te nemen. Tijdens de laatste kabinetsformatie in 2017, de eerste sinds het koningschap van Willem-Alexander, is hij regelmatig op de hoogte gesteld over het verloop van de onderhandelingen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--