Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning bezoekt verpleegafdeling coronapatiënten

25 november 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag werkbezoeken gebracht aan een verpleegafdeling voor coronapatiënten in Breda en aan het RONAZ, het zogenoemde regionaal overleg niet-acute zorg in Tilburg. Dat kwam zoals gebruikelijk bijeen in een hotel van Van der Valk.

De koning kreeg in Breda op de geïsoleerde corona-afdeling van zorgorganisatie Thebe en revalidatiekliniek De MARQ uitleg over de beschermende maatregelen voor het verplegend personeel en voor de bezoekers van de patiënten. Willem-Alexander moest zelf ook deels beschermende kleding aan, inclusief overall en oogbescherming. Hij vond dat een goede ervaring, al was het nog lang niet de complete set die in ziekenhuizen gedragen moet worden.

Tijdens een rondleiding sprak Willem-Alexander zowel met verpleegkundigen als met patiënten, die kort voor zijn komst op de hoogte waren gebracht van het bijzondere bezoek. Het werden geanimeerde gesprekken die ook meer tijd in beslag namen dan gepland.

Lees verder onder de foto's.

Opschalen

Aansluitend had de koning een gesprek over de zorg voor coronapatiënten op cohortafdelingen (groepsafdelingen), de mogelijkheden om het aantal bedden op die afdelingen op te schalen en over het vrijmaken en gebruiken van bestaande capaciteit uit de wijkverpleging. De koning wilde daarbij vooral weten wat de verschillen zijn tussen de eerste- en tweede golf van coronabesmettingen.

Willem-Alexander ging vervolgens in Tilburg met het RONAZ in gesprek over het ontstaan van het overlegorgaan en over de gezamenlijke aanpak met het overleg voor acute zorg (ROAZ) om voldoende coronazorg te bieden, maar ook de reguliere zorg zoveel mogelijk te door te kunnen laten gaan. De koning nam daarvoor ook extra tijd. "Ik kijk niet op mijn horloge", zei hij toen de gespreksleider met het oog op de tijd zenuwachtig werd.

Lees verder onder de foto's.

Kerst

Uitgebreid kwamen de verwachtingen aan de orde voor de komende periode - de kerst - en voor de langere termijn en het voorkomen van overbelasting van het zorgpersoneel. De onderlinge samenwerking werd het meest geroemd, en werd ook genoemd als winst voor de toekomst.

Het RONAZ is opgericht om voor een goede afstemming te zorgen binnen de langdurige zorg en de thuiszorg over de maatregelen rondom het coronavirus.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--