Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Charles wordt opnieuw gekroond in Schotland, dit moet je over deze ceremonie weten

5 juli 2023 · Leestijd 3 min

Waar Charles op 6 mei geheel volgens traditie werd gekroond tot koning van Groot-Brittannië, wordt dit proces vandaag herhaald in Schotland. Net als koningin Elizabeth II wordt hij in Schotland opnieuw gekroond. Al krijgt hij de kroon niet letterlijk aangemeten. Dit is wat we over deze ‘tweede’ kroning weten.

De festiviteiten in Groot-Brittannië rondom de kroning van Charles en Camilla zijn allang voorbij. Toch wordt Charles opnieuw gekroond in Schotland. Een standaardprocedure bij de Britse vorsten, want ook koningin Elizabeth reisde na haar kroning in 1953 af naar Edinburg om daar voor de tweede keer beëdigd te worden. Dit jaar wordt er flink uitgepakt. Zo organiseerde Camilla en Charles gisteren een tuinfeest waar ook prinses Anne aanwezig was. Ook worden er aan het eind van de middag kanonschoten gelost om de koning en koningin nogmaals in te wijden. Zo gaat deze tweede kroning eruitzien.

Het nieuwe rijkszwaard: De Elizabeth

De dag begint na de lunch met het ophalen van de Honours of Scotland in Edinburgh Castle. Daar worden de historische voorwerpen die bij het Britse koningshuis horen meegenomen voor de ceremonie. Net als de regalia bij de eerdere kroning. Hierbij horen de kroon van de Schotse Koning James V, een rijkszwaard en een scepter. De stoet reist vervolgens verder naar St. Giles’ Cathedral waar de uiteindelijke kroning zal plaatsvinden. 

Anders dan bij de eerdere kroning, zal Charles niks met de Schotse kroonjuwelen gaan doen. Dit is dan ook de reden dat deze ceremonie een minder officieel karakter heeft en er geen buitenlandse gasten zijn uitgenodigd. 

Lees verder onder de foto.

Charles gekroond gezalfd

In de St. Giles’ Cathedral krijgt de koning de Honours of Scotland dus te zien. Maar het meest bijzonder is misschien wel de presentatie van het nieuwe rijkszwaard De Elizabeth. Dit nieuwe zwaard vormt het symbool van Schotland en is vernoemd naar koningin Elizabeth II. Het oude zwaard wordt bij deze tweede kroning officieel vervangen.

De dag wordt afgesloten met saluutschoten. Ook de Britse Royal Air Force Aerobatic Team zal zich in de Schotse lucht tonen en een mooie show geven. Hoogstwaarschijnlijk net zo indrukwekkend als bij de eerste kroning in mei dit jaar.

Wie zijn er aanwezig bij de tweede kroning?

Prins William en zijn vrouw Catherine sluiten aan bij de koninklijke stoet richting de kathedraal. Zij zullen ook in de kathedraal plaatsnemen voor de officiële ceremonie. Onbekend is of hun kinderen George, Charlotte en Louis aanwezig zullen zijn. Ook de Schotse premier Humza Yousaf zal aansluiten.

Lees verder onder de foto.

Garden Party 1
Onderonsje tussen prins William en prinses Catherine.

De geschiedenis van deze tweede kroning in Schotland

De tweede kroning kent zijn oorsprong in het jaar 1625. Koning Charles I werd dat jaar koning van Groot-Brittannië in Westminster Abbey. Het Schotse parlement wilde echter per se dat Charles ook in het Noorden werd gekroond om de eenheid tussen de landen te versterken. Vanaf 1603 was de Britse monarch namelijk koning over héél Groot-Brittannië in plaats van alleen Engeland. Charles I reisde daarom in 1633 af naar Holyrood om daar voor de tweede keer gekroond te worden. Vanaf 1822 tot de kroning van Elizabeth II in 1953 heeft de traditie echter stilgelegen. Na de dood van zijn moeder pakt Charles de traditie verder op.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--