Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pracht en praal bij de kroning: de regalia

5 mei 2023 · Leestijd 4 min

Tijdens de kroningsceremonie van koning Charles zullen de regalia, de voorwerpen die worden gebruikt tijdens de kroningsceremonie, een belangrijke rol spelen. De regalia bestaan uit de St Edward's kroon, de Imperial State kroon, koningin Mary's kroon, de Soevereins Scepter met kruis, de Soevereins Orb en de Kroningslepel met Ampulla. Wij leggen in dit artikel uit waar de voorwerpen uit bestaan en hoe ze gebruikt zullen worden tijdens de kroningsceremonie.

Kroon van St. Edward

Tekst gaat verder onder foto

000_ARP3541226

Deze spectaculaire kroon is gemaakt van massief goud en weegt meer dan 2 kilo. De kroon is rijkelijk bedekt met verschillende robijnen, amethisten, saffieren, granaten, topazen en toermalijnen. Het werd gemaakt voor de kroning van Charles II in 1661 ter vervanging van de middeleeuwse kroon die in 1649 werd omgesmolten na de executie van Charles I.

Tekst gaat verder onder foto

Koningin Elizabeth kroning
Koningin Elizabeth heeft de kroon voor het laatst gebruikt tijdens haar kroning in 1953.

Koning Charles zal de kroon alleen tijdens de kroningsceremonie dragen; daarna wordt de kroon omgewisseld met de Imperial State-kroon.

Imperial State Crown

Tekst gaat verder onder foto

000_1N69RB

Deze Keizerlijke Staatskroon is bedekt met bijna 2900 diamanten en wordt naast de kroning ook vaker gebruikt. Zo kan de vorst de kroon ook dragen tijdens de jaarlijkse opening van het parlement.

Tekst gaat verder onder foto

State parlement opening 2016
Koningin Elizabeth met de Imperial State Kroon tijdens De Opening van het Parlement in 2016.

In het kruis op de kroon zit de Saffier van St. Edward, een steen die naar verluidt in het jaar 1100 als ring is gedragen door Edward de Belijder.

Tekst gaat verder onder foto

Imperial State Crown-1010-2

Aan de voorkant van de kroon zien we de Cullinan II-diamant: de op een na grootste diamant ter wereld. 

Tekst gaat verder onder foto

Cullan II diamond

Koning Charles zal de Imperial state kroon dragen bij het verlaten van de Westminster Abbey. 

Koningin Mary's kroon

Tekst gaat verder onder foto

Queen Mary's Crown-1010

Dit is de kroon die koningin-gemalin Camilla gaat dragen tijdens de kroningsceremonie. De kroon is in 1911 ontworpen voor koningin Mary en bevat meer dan 2200 diamanten

De kroon is onlangs aangepast en is nu versierd met de Cullinan III, IV en V diamanten. Deze diamanten zijn afkomstig uit de persoonlijke juwelencollectie van koningin Elizabeth. 

Tekst gaat verder onder foto

Cullinan V diamand
Koningin Elizabeth draagt hier de Cullinan V diamand als Broche. De foto is gemaakt ter ere van de 99ste verjaardag van prince Philip.

Soevereins Sceptre met kruis

Deze scepter is in 1611 gemaakt voor de kroning van koning Charles II en wordt sindsdien bij elke kroning gebruikt. De Cullinan I is verwerkt in de scepter, dit is de grootste kleurloze geslepen diamant ter wereld. De diamand is zo groot dat de Scepter versterkt moest worden om zijn gewicht te dragen.

Tekst gaat verder onder

Sovereign's Sceptre with cross-1010

Soevereins Orb

De Soevereins Orb (rijksappel) weegt 1,32 kg en is versierd met smaragden, robijnen, saffieren en omgeven door diamanten en parels.

Tekst gaat verder onder foto

Sovereign's Orb-1010-2

De rijksappel is een weergave van de macht van de monarch en moet de christelijke wereld symboliseren, met het kruis op een aardbol. Tijdens de kroningsceremonie wordt de bol in de rechterhand van koning Charles geplaatst. 

Tekst gaat verder onder foto

000_32J73TD

De kroningslepel en de ampulla 

Tekst gaat verder onder foto

Ampulla + Coronation Spoon-1010

Deze kroningslepel komt uit het jaar 1200 en is hiermee het oudste items uit de kronings regalia. Tijdens de ceremonie zal deze lepel gebruikt worden om koning Charles te zalven met heilige olie uit de ampulla. De heilige olie werd begin maart al gewijd in Jeruzalem.

000_33D27R4

De zalving is het enige moment tijdens de dienst wanneer we koning Charles niet zien. Een priester brengt op dat moment met de lepel met olie kruisjes aan op het voorhoofd, de voeten, de borst en de handen van de koning.

Koningin Elizabeth werd tijdens haar kroning in 1953 op dezelfde manier gezalfd.

Foto's: The Royal Collection Trust/ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--