Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning eert schrijver Multatuli met gedenksteen

17 februari 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft maandag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen voor de schrijver Multatuli onthuld. Het is op 2 maart precies tweehonderd jaar geleden dat de auteur, die in werkelijkheid Eduard Douwes Dekker heette, in de hoofdstad werd geboren.

Het jaar 2020 is dan ook uitgeroepen tot Multatuli-jaar. De onthulling van de gedenksteen, die is ontworpen door kunstenaar Jeroen Henneman, vormde de aftrap van het jaar. Schrijver Arnon Grunberg hield een lofrede in De Nieuwe Kerk en acteur Thom Hoffman kroop er voor de gelegenheid in de huid van Multatuli.

Lees verder onder de foto's.

Blijvende faam verwierf Multatuli met het boek 'Max Havelaar', dat zich afspeelt in het toenmalige Nederlands-Indië. Hij schreef het op basis van zijn eigen ervaringen als ambtenaar in de vroegere kolonie van ons land, het huidige Indonesië.

'Max Havelaar' wordt beschouwd als één van de belangrijkste literaire werken uit de Nederlandse literatuur. Het boek wordt nog steeds veel gelezen, onder anderen door scholieren.

De koning was op de middelbare school geen groot liefhebber van 'Max Havelaar'. Hij vond het boek vervelend. Zo bekende Willem-Alexander in het televisieinterview dat Wilfried de Jong met hem had ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag.

Toen hij later een keer niet kon slapen, pakte Willem-Alexander het boek uit de kast in de veronderstelling daardoor snel in slaap te vallen. De koning verklapte in het interview dat hij het boek die nacht in één keer heeft uitgelezen.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--