Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Filip betuigt spijt voor wandaden koning Leopold

30 juni 2020 · Leestijd 3 min

Koning Filip van België heeft spijt betuigd voor de wandaden die tijdens het bewind van zijn voorganger Leopold II en de koloniale periode zijn aangericht tussen 1885 en 1908 in de zogenoemde Congo-Vrijstaat. Dat deed hij in een brief aan president Felix Tshisekedi ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.

Van verschillende kanten werd aangedrongen op verontschuldigingen voor de wantoestanden. Ook zijn in het hele land beelden van Leopold beklad of weggehaald.

Filip begint zijn brief met gelukswensen en de bevestiging van de uitstekende band tussen beide landen maar komt al snel op de "pijnlijke episoden" uit de geschiedenis. "Ten tijde van Congo-Vrijstaat werden geweld- en gruweldaden gepleegd die op ons collectieve geheugen blijven wegen. Gedurende de daaropvolgende koloniale periode werd eveneens leed veroorzaakt en zijn vernederingen toegebracht. Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden", schrijft de koning. "Wonden die tegenwoordig weer pijnlijk voelbaar worden door daden van discriminatie, nog te sterk aanwezig in onze samenleving."

Strijd tegen racisme

"Ik zal blijven strijden tegen alle vormen van racisme", gaat Filip verder. "Ik moedig de reflectie aan die in ons parlement wordt aangevat om definitief met het verleden in het reine te komen. We moeten naar de toekomst kijken in een geest van samenwerking en wederzijds respect om de mondiale uitdagingen aan te pakken. De strijd voor de menselijke waardigheid en voor een duurzame ontwikkeling vraagt dat we onze krachten bundelen. Deze ambitie koester ik voor onze beide landen en beide continenten, Afrika en Europa."

Het Belgische koloniaal verleden stond de afgelopen weken weer volop in de belangstelling als uitvloeisel van de acties in het kader van Black Lives Matter. 

De Belgische koning Leopold II (1835-1909) regeerde vanaf 1885 over Congo dat toen Onafhankelijke Congostaat of Congo-Vrijstaat werd genoemd en zijn eigendom was. De koning behaalde enorme winsten met handel in rubber en ivoor uit het land. De oorspronkelijke bevolking werd slachtoffer van een schrikbewind met dwangarbeid en meedogenloze onderdrukking waarbij miljoenen slachtoffers vielen.

In 1908 besloot het Belgische parlement Congo te annexeren en werd het land een kolonie van België. In 1960 volgde onafhankelijkheid. Tegenwoordig heet het land Democratische Republiek Congo.

Eigen initiatief

De spijtbetuiging van koning Filip voor het koloniale verleden van België in Congo was op zijn eigen initiatief, zegtpremier Sophie Wilmès. Zij reageert positief op de woorden van de vorst en laat weten dat de regering er volledig achter staat.

"Wanneer de koning zich uitspreekt is dat in de ik-vorm en dat is erg belangrijk. Want het gaat over zijn emoties, maar hij laat zich ook uit in perfecte overeenstemming met de regering", verduidelijkte Wilmès.

Ook uit andere politieke hoeken komen positieve reacties op de brief van Filip aan de Congolese president Felix Tshisekedi. Verschillende parlementariërs noemen zijn woorden historisch en een belangrijke eerste stap in de erkenning van de koloniale geschiedenis van België.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--